Valtio-opin emeritusproferssori Heikki Paloheimo ei pidä Suomen vasemmistopuolueiden eli sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistymistä todennäköisenä. Paloheimon mukaan aihe nousee aika ajoi esiin samoin kuin spekulaatiot keskustan ja kokoomuksen yhdistymisestä.

”Yhdistynyt vasemmistopuolue parantaisi näin syntyvän vasemmistopuolueen edellytyksiä olla maan suurin puolue, mutta yhtä lailla keskustan ja kokoomuksen sulautuminen yhteen parantaisi näin syntyvän keskustaoikeistolaisen puolueen mahdollisuuksia olla maan suurin puolue. Siitä huolimatta sen paremmin sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistyminen kuin keskustan ja kokoomuksen yhdistyminen ei näytä todennäköiseltä. Todennäköisempää taitaa olla, että vanhoista puolueista lohkeaa uusia sirpalepuolueita”, hän kommentoi Facebookissa.

Paloheimo korostaa, että puoluejärjestelmän hajaantuneisuus vaikuttaa poliittisen vallan jakaantumiseen.

”Hajaantuneisuus poliittisessa vasemmistossa parantaa porvarillisten puolueiden asemaa poliittisessa vallankäytössä. Hajaantuneisuus porvarillisessa puoluekentässä parantaa vasemmistoon kuuluvien puolueiden asemaa poliittisessa vallankäytössä. ”

Ajatuksen vasemmistopuolueiden yhdistymisestä nosti sunnuntaina esiin ex-ulkoministeri, sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

”Vasemmistoliittolaiset ovat valtaosin sosiaalidemokraatteja. Voi kysyä, miksemme toimisi samassa puolueessa ja keräisi suurempaa voimaa tätä kautta. Olen tämän ennenkin todennut, ettei ole olemassa muita kuin historiallisia syitä, miksi nämä kaksi puoluetta ovat erillään”, hän sanoi Lännen Medialle.

Myöhemmin sunnuntaina Tuomioja tarkensi lausuntoaa ja kertoi, ettei olisi vielä halunnut näkemykselleen huomiota.

”Tämäkin asia tulee ottaa vakavaan pohdintaan ja keskustelun kohteeksi, mutta siihen on parempi palata sitten kun olen voinut perustellummin käsitellä vasemmiston tilaa ja tulevaisuutta Suomessa tilanteessa, jossa molempien puolueiden yhteinen gallupkannatus pyörii 25 prosentin tuntumassa. Tämä yhdistämiskysymys, jonka epärealismista olen vallitsevissa oloissa täysin tietoinen, ei ole ensimmäinen, saatikka ainoa tai tärkein asia jota tulee ennakkoluulottomasti katsoa, mutta ei myöskään sellainen joka tulee ennakkoluuloisesti heti kättelyssä sulkea pois”, Tuomioja kirjoitti sunnuntaina iltapäivällä Facebookissa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ehti tyrmätä ajatuksen yhdistymisestä heti tuoreeltaan.

”Tämä on varmaan Erkki Tuomiojan omaa ajattelua. Tuollainen asia ei ole millään tavalla ajankohtainen, eikä sille löydy kannatusta vasemmistoliiton piirissä. Pidän itse asiassa hänen perustelujaan aika outoina”, hän kommentoi MTV:lle.

Lue myös: Hallituspuolueiden kannatus nousi Ylen gallupissa – ”Hallituksella on mandaatti hallita”