Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on huolissaan VR:n lippu-uudistuksesta, kertoo Helsingin Sanomat printtilehdessään.

HS:n mukaan uudet VR:n kausiliput on aiempaa helppo väärentää.

- Uudistus ei ainakaan pienennä väärinkäytösten mahdollisuutta, HSL:n tarkastusmaksuyksikön johtaja Jaakko Heinilä sanoo HS:lle.

Lehden mukaan koko pääkaupunkiseudun lähiliikenteen lipuntarkastuksen oikaisupyynnöt siirtyvät HSL:n vastuulle.

Jatkossa kausilippujen tarkastuskäytäntöön tullee muutos: kotiin unohtunut kausilippu ei enää automaattisesti takaa tarkastusmaksun peruuttamista sen jälkeen, kun matkustaja on esittänyt kausilippunsa.

Heinilä kertoo HS:lle, että liikenteessä on yleistynyt ilmiö, jossa usea ihminen käyttää yhden kausilippua. Kun porukasta joku jää kiinni, hän antaa lipullisen henkilön tiedot. Tämä henkilö käy myöhemmin näyttämässä lippuaan ja tarkastusmaksu perutaan.

- Ihmiset ovat kekseliäitä, Heinilä sanoo HS:lle.

VR:n lippu-uudistus muutti rautateiden matkustajaliikenteen hinnoittelua ja uudistettu lippujärjestelmä sekoitti viikoksi junaliikenteen lipunmyynnin syyskuussa.

Tämän uutisen aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti, että HSL ottaisi jatkossa vastuulleen koko lähiliikenteen lipuntarkastuksen. Näin on jo, mutta aiemmin VR käsitteli itse junamatkustajien tarkastusmaksuista tehdyt oikaisupyynnöt. Jatkossa kaikki oikaisupyynnöt käsitellään HSL:n toimistossa.

Jutun linkki vei aiemmin HS:n juttuun, jota muutettiin linkkauksen jälkeen. Myös HS on oikaissut uutisessaan olleen virheen.