Espanjassa työttömyys nousi ennätyslukemiin vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä. Työttömänä on nyt 27,2 prosenttia Espanjan työvoimasta eli joka viides.

- Viimeisen vuoden aikana Espanjasta on kadonnut 800 000 työpaikkaa, kertoo SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Katja Lehto-Komulainen Uudelle Suomelle

Lehto-Komulaisen mukaan seurauksena ovat lisääntyneet myös asunnottomuus ja maksukyvyttömyys. Nuorisotyöttömyys on Espanjassa jo yli 57 prosenttia.

Työntekijäjärjestöjen keinot ovat Espanjassa vähissä. Lehto-Komulaisen mukaan Espanjan ay-liikkeen huolena on työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen. Aikaisemmin Espanjassa on ollut alakohtaiset, kansalliset työehtosopimukset, joiden ehtoja yritykset eivät ole saaneet alittaa.

– Se on kääntynyt niin, että nimenomaan yrityskohtaiset sopimukset pätevät, Lehto-Komulainen sanoo.

Lehto-Komulaisen mukaan asiasta päätti Espanjan hallitus viime vuonna.

– Sitä ei tiedetä, miten paljon troikan painostus on päätöksessä taustalla, Lehto-Komulainen sanoo.

Troikalla tarkoitetaan EU:ta, kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää ja Euroopan keskuspankkia EKP:tä. Myös EU:n komissio on työmarkkinoita koskevassa raportissaan vihjannut kannattavansa ”työmarkkinoiden joustavoittamista” eli yrityskohtaista sopimista.

Paikallisen sopimisen tarkoituksena on yleensä vauhdittaa talouskasvua, kun yritykset voivat palkata työntekijöitä niille sopivilla ehdoilla.

Lehto-Komulaisen mukaan Espanjassa on pitkät perinteet järjestäytymisestä, ja maassa on tehty kolmikannassa ratkaisuja esimerkiksi työelämän kehittämisestä.

Muun muassa BBC:n mukaan Espanjan uusimmat työttömyysluvut ovat korkeimmat sitten vuoden 1976 eli vuosi diktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi BBC:n lupasi toiveikkaasti keskiviikkona, että työttömyys olisi saavuttanut piikkinsä ja kasvu alkaisi ensi vuonna.