Euroopan keuhkolääkärien yhdistys ERS (European Respiratory Society) on nyt ottanut ehdottoman kannan sähkösavukkeisiin sekä lääkäreihin ja tutkijoihin, jotka ovat yhteistyössä niitä valmistavan teollisuuden kanssa.

Tällaiset lääkärit eivät saa olla enää ERS:n jäseniä eivätkä toimihenkilöitä vuoden 2020 alusta lähtien.

Päätös koskee niin sähkösavukkeita kuin muitakin elektronisten laitteiden kautta inhaloitavia aerosolituotteita.

Yhteistyöhän sähkötupakkateollisuuden kanssa luetaan sen leivissä työskentelemisen lisäksi esimerkiksi saadut konsulttipalkkiot, apurahat, laitteet, matkakulut ja tuotteet.

– Samalla nämä lääkärit ja tutkijat menettävät mahdollisuuden julkaista artikkeleita European Respiratory Journalissa, joka on alalla arvostettu lehti, Filhan asiantuntijalääkäri Maria Juusela sanoo.

Juusela kuuli tekeillä olevasta linjauksesta jo syyskuun lopulla ERS:n konferenssissa, jossa sähkötupakan polttamisen aiheuttamat keuhkosairaudet olivat hot topic-aiheena.

– Mielenkiintoista, että sessio oli vedetty nopeasti kasaan ohi painetun ohjelman.

Se kuvastaa hyvin nopeutta ja rajuutta, jolla sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhkosairaudet ovat puhjenneet epidemiaksi Yhdysvalloissa keväästä lähtien.

Lokakuun puolella julkaistun artikkelin mukaan 24. syyskuuta mennessä Yhdysvalloissa 805 potilaalla oli havaittu keuhkovaurio, joka on liitetty sähkötupakkaan tai vapingiin. Heistä 12 oli kuollut.

Vajaata kahta viikkoa myöhemmin CNBC kirjoittaa (7.10.) jo yli tuhannen amerikkalaisen sairastuneen, ja kuolleita on Axious.comin mukaan ollut tuolloin jo 21. Luvun on nähty kasvavan viikoittain.

On myös sellaisia tapauksia, joissa sairastuneet ovat höyrystäneet pelkästään nikotiinia.

Mistä kertoo, että sähkötupakan polttaminen aiheuttaa yhtäkkiä valtavasti ongelmia, vaikka se on ollut käytössä jo hyvän aikaa?

– Se kertoo, että sähkötupakan käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Samalla ovat lisääntyneet kikat ja jipot, joita käyttäjät kokeilevat, Juusela sanoo.

Valtaosa sairastuneista on höyrystänyt laitteessaan nikotiinin lisäksi muita makuaineita tai kannabiksen vaikuttavaa ainesosaa THC:tä, mutta on myös sellaisia tapauksia, joissa sairastuneet ovat käyttäneet pelkästään nikotiinia, sanoo CNBC.

Vakavia keuhkovaurioita saaneiden amerikkalaisten keski-ikä on 23 vuotta. Vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn perusteella myös Suomessa sähkötupakka vetää puoleensa nuoria ihmisiä, joskin heidän määränsä koko nuorisosta on pieni.

– Tänä päivänä lääkärien ja hoitajien on syytä tunnistaa sähkötupakan ja muiden höyrystettävinä käytettävien aineiden mahdollisuus, jos potilaalla on hengitystieoireita ja samanaikaisia yleisoireita, Juusela sanoo.

Britit ovat jääräpäisesti olleet sillä kannalla, että sähkötupakan polttaminen raskauden aikana on hyväksyttävää.

ERSin kokouksessa Juusela oli todistamassa merkittävää takinkääntöä.

Britit ovat tähän asti olleet sähkösavukeasiassa Euroopan keuhkolääkärien toisinajattelijoita. Heidän mielestään sähkösavukkeet ovat tavallisiin savukkeisiin verrattuna terveydelle se pienempi paha eli olisi eduksi, jos perinteiset tupakoisijat siirtyisivät sähkötupakkaan.

– Aikaisemmin britit ovat jääräpäisyyteen asti olleet esimerkiksi sillä kannalla, että sähkötupakan polttaminen raskauden aikana on hyväksyttävää. Oli jännittävää nyt kuulla heidän esityksensä ERSin kokouksessa, sillä he eivät olleetkaan enää niin vahvasti sähkötupakoiden puolella, Juusela sanoo.

Lue myös: