Presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr.) suurimpiin meriitteihin kuuluu rauhanvälitystyö Sudanissa vuosina 2005–2007. Vuotosivusto Wikileaksin viime syksynä julkaisema diplomaattisähke paljastaa, että Haaviston asiantuntemus asetettiin kyseenalaiseksi Yhdysvaltain Sudanin-suurlähetystössä vuonna 2007.

Yhdysvaltain Khartumin-lähetystön sähkeessä todetaan, että muun muassa Yhdysvallat ja Euroopan unioni suhtautuivat ”varauksella” Haaviston nimitykseen YK:n neuvonantajaksi Darfurin kriisissä. Epäilyksen suurin syy oli se, että Haavisto, vastavalittu kansanedustaja, ei voinut muuttaa Sudaniin pysyvästi.

Lisäksi ”useat” suurlähetystön lähteet katsoivat, että Haavistolla ei ollut tehtävän hoitamiseksi ”riittävää uskottavuutta” Sudanin hallituksen eikä Darfurin kapinallisten keskuudessa. Näistä lähteistä mainitaan vain Hollannin edustajat Sudanissa. Nimeltä mainitsematon YK-viranomainen kehotti Yhdysvaltoja ottamaan yhteyttä YK:n alipääsihteeri Jean-Marie Guehenno’on, mikäli Yhdysvallat jakaa Hollannin huolen.

Juuri alipääsihteeri Guehenno kutsui Haaviston ”kesätöihin” auttamaan Darfurin rauhanneuvotteluiden uudelleenkäynnistämisessä, kertoi Haavisto elokuussa 2007 blogissaan. Haavistolla oli takana kahden vuoden pesti EU:n Sudan-erityisedustajana.

Ilmeisesti Yhdysvaltain hallitus ei ollut huolissaan. Haavisto piti väliaikaisen pestinsä YK:n erityisedustaja Jan Eliassonin neuvonantajana ja kiersi kesän ajan muun muassa Sudanin kapinallisjohtajia ja Arabiliiton edustajia tapaamassa. Tavoite oli koota konfliktin osapuolet neuvotteluihin jo kesällä 2007.

–Ja onnistuimme, korostaa Haavisto Uudelle Suomelle.

–Voisi sanoa, että jäljet puhuvat puolestaan.

Tansanian Arushaan kerääntyi elokuussa 2007 seitsemän sissiliikkeen johtajaa sopimaan tulevien rauhanneuvottelujen tavoitteista. Lokakuun varsinaiseen neuvotteluihin kaikki ryhmät eivät tosin enää tulleet.

Haavisto sanoo tienneensä, että Yhdysvalloilla ”oli toive” pysyvästi Sudaniin asettuvasta neuvonantajasta. Hän myöntää, että nimitys saatettiin kyseenalaistaa, ”kun amerikkalaiset kuulivat, että Eliassonin hommaa hoidetaan ikään kuin vasemmalla kädellä, että siinä on joku, joka asuu Helsingissä”.

Asettuminen pysyvästi Sudaniin ei kuitenkaan ollut mahdollista Haavistolle, joka oli keväällä 2007 noussut eduskuntaan 12 vuoden tauon jälkeen.

–Tein syksyyn asti minkä pystyin, ja minulla oli avustaja pysyvästi Sudanissa. Sain lopulta kiitosta amerikkalaisilta, kun kävin Washingtonissa raportoimassa, sanoo Haavisto.

Haavisto sanoo, että hän ei ole tietoinen arvostelusta, jota hollantilaiset Wikileaks-sähkeen mukaan kohdistivat hänen kokemukseensa.

–Se on amerikkalaisten arvio, en siihen puutu, hän kommentoi Wikileaks-sähkettä.

Haaviston mukaan myös Sudanin hallitus suhtautui lopulta positiivisesti valtuuskunnan saavutuksiin. Matkan varrella Sudanin viranomaiset epäilivät monia yrityksiä saada neuvottelut käyntiin ja karsastivat ryhmiä, joita neuvottelupöytään pyrittiin saamaan, Haavisto kuvaa.