Wikipedian varainkeruukampanja saattaa olla laiton. Poliisihallitus on lähestynyt Suomen Wikipediaa lausuntopyynnöllä, jossa vapaaehtoisvoimin ylläpidettävän tietosanakirjan toimintaa kuvataan mahdollisena rahankeräysrikoksena.

Wikipedia julkaisi poliisihallituksen pyynnön tällä viikolla.

Tänään Piraattipuolue otti tiukan linjan rahankeräyslakiin. Puolueen mukaan laki tulee muuttaa niin, että vapaaehtoinen joukkorahoitus olisi tulevaisuudessa sallittua myös Suomessa.

- Poliisihallituksen toiminta asiassa on oire poliitikkojen kyvyttömyydestä uudistaa 1900-luvulle jäänyttä rahankeräyslakia, puolueen tiedottaja Janne Paalijärvi ilmoittaa.

Piraattipuolue kutsuu poliisihallituksen toimintaa ”häiriköinniksi”.

Wikipedian sivuilla on ollut viime kuukausina nähtävillä teksti, jossa käyttäjiltä pyydetään lahjoituksia sivuston ylläpidon kuluihin. Lahjoitukset ovat vastikkeettomia.

Poliisihallituksen kirje on lähetetty suomalaisaktiivien yhteiseen sähköpostiosoitteeseen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, ovatko suomalaiset aktiivit kääntäneet lahjoituspyynnön suomeksi.

Lain mukaan yritykset ja yhteisöt voivat kerätä vastikkeetonta rahaa ainoastaan viranomaisen myöntämällä rahankeräysluvalla. Wikipedialla ei tämän hetken tietojen mukaan ole lain vaatimaa lupaa kampanjaan.

- On häpeällistä, että tasa-arvoisen tiedonvälityksen mahdollistajana toimiva sivusto joutuu tutkittavaksi samalla, kun Suomen hallitus uskottelee kehittelevänsä innovaatiostrategioita ja arjen tietoyhteiskuntaa, Piraattipuolue ottaa kantaa.

Puolueen mukaan joukkorahoitus ja aiemmin keskustelun kohteeksi nousseet aikapankit tulisi laillistaa vapaaksi ja verottomaksi toiminnaksi. Poliisi voisi puolueen suunnitelmissa puuttua rahankeruuseen vain, jos rahankeruussa epäillään ”oikeasti laitonta” toimintaa.

Wikipedian toiminta ei piraattien mielestä ole laitonta.

Tällä hetkellä joukkorahoitus on Suomen lain mukaan sallittua, jos rahoittaja saa lahjoitukselleen jotain vastiketta.

Wikipediaa pitää yllä yhdysvaltalainen Wikimedia-säätiö. Vaikka säätiö ei varsinaisesti toimi Suomessa, Wikipediaa ylläpitää aktiivinen joukko suomalaisia. Myös sivuston palvelut ovat saatavilla pääosin suomeksi.