Useat kansainväliset verkkolehdet ovat tällä viikolla julkaisseet uutisia, joiden mukaan langattomat lähiverkot aiheuttaisivat puihin haitallisia mutaatioita.

Kahden yliopiston, yhden tutkimuslaitoksen ja hollantilaisen Alphen aan den Rijn -kunnan yhteiseksi väitettyä tutkimusta ei ole vielä julkaistu, mutta sen tuloksiin viitataan muun muassa Alhen aan den Rijnin verkkosivuilla.

Yksi väitetyistä tutkimuslaitoksista on jo sanoutunut irti koko tutkimuksesta ja vierittänyt vastuun Wageningenin yliopistolle. Uuden Suomen keräämien tietojen mukaan tutkimus on todennäköisesti kuitenkin tehty.

Tutkimuksesta kerrottujen tietojen mukaan langattomien verkkojen läheisyydessä kasvaneissa puissa löydettiin merkittäviä eroja muun muassa puun kasvussa. Lisäksi puiden kuoressa havaittiin enemmän halkeamia ja "verenvuotoa", eli puun mahlan tai pihkan valumista.

Paikkaansa pitää se, että Alphen aan den Rijnin kunta päätti teettää tutkimuksen viisi vuotta sitten, kun sen puutarhurit huomasivat outoja vaivoja kaupungin puissa. Puihin ilmeistyi yllättäen kyhmyjä ja kasvaimia, joita ei selittänyt kasvitauteja aiheuttavat virukset tai bakteerit.

Tutkimuksesta kerrotaan, että jopa 70 % kaupunkialueella kasvaneista puista sai oireita. Viittä vuotta aiemmin vain 10 % kärsi vaivoista. Metsäalueilla kasvaneet puut eivät kärsineet juurikaan samoista oireista.

Tutkimuksessa kerrotaan käytetyn laitoksen kuutta WiFi-tekniikalla toimivaa langatonta lähiverkon tukiasemaa. Laitteita lähimpänä kasvavien puiden lehdet olisivat kuolleet koeaikana. Langattomien verkkojen säteilyllä testattiin tietojen mukaan myös maissia, jonka kasvun se pysäytti.

Webwereld-tietokonelehden tavoittaman tutkijan mukaan puut altistettiin säteilylle 2412-2472 MHz:n taajuudella. Säteilyn teho oli 100 mW. Säteilylähteiden etäisyys puista vaihteli puolesta metristä 3 metriin. Tajuus vastaa WiFi-laitteiden käyttämää taajuutta.

Wageningenin yliopistosta kerrotaan Webwereldille, että koetta ei ole voitu vielä osoittaa todeksi toistamalla se. Tutkijoiden mukaan koetta on siis syytä jatkaa tulosten luotettavuuden toteamiseksi.