Amerikkalainen terrorismin asiantuntija Richard Clarke arvioi terrorismin uhan olevan nyt paljon suurempi kuin 15 vuotta sitten, jolloin New Yorkin WTC-iskut tehtiin.

–Uhka on nyt pahempi, se on kasvanut ja levinnyt maantieteellisesti. Tänään terrorismiryhmiin kuuluu ympäri maailmaa todennäköisesti 100 000 ihmistä, se on paljon enemmän kuin 15 vuotta sitten, Clarke sanoo Washington Postille.

Kolmen Yhdysvaltain presidentin neuvonantajana toiminut Clarke on tullut tunnetuksi siitä, että hän varoitti presidentti George Bushia al-Qaedasta muutama viikko ennen kuin WTC-iskut tehtiin 11. syyskuuta vuonna 2001. Iskuissa al-Qaidan terroristit ohjasivat kaksi matkustajakonetta World Trade Centerin kaksoistorneihin. Lisäksi lähes samaan aikaan tehtiin isku Yhdysvaltain puolustusministeriöön Pentagoniin. Yksi lentokone syöksyi maahan Pennsylvaniassa. Iskuissa sai surmansa lähes 3 000 ihmistä.

Lontoolaisen King’s Collegen terrorismin tutkija Hans Brun arvioi tilannetta Euroopan kannalta, ja sanoo terroristijärjestö Isisin tehneen toistaiseksi suhteellisen vähän iskuja Euroopassa ja muualla läntisessä maailmassa.

–Kun ottaa huomioon, että Isis on historian rikkain terroristiorganisaatio, jolla on riveissään 5 000 - 6 000 vapaaehtoista eurooppalaista, on merkittävää, ettei se (Isis) näy nykyistä enempää lännessä, Brun sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Hän kertoo tutkivansa parhaillaan Irlannin IRA:n toimintaa ja sanoo sen tehneen vuosina 1971-1974 yli kaksi iskua viikoittain.

–Isis ei onneksi ole vielä lähelläkään tätä, Brun toteaa.

Hän korostaa kuitenkin, että terrorismi on lisääntynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Brun viittaa tilastoihin, joiden mukaan neljä viidestä iskusta tehdään muslimaissa: Irakissa, Pakistanissa, Afghanistanissa, Nigeriassa ja Syyriassa.

–Isis ei joko halua tai voi tehdä iskuja Euroopassa. Emme tiedä, suunnittelevatko he jotain suurta vai ovatko tiedustelupalvelut onnistuneet rajoittamaan Isisin toimintaa, Brun kommentoi.