Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan suomalaiset ovat jo hetki sitten kuluttaneet loppuun luonnonvaransa vuoden 2017 osalta.

WWF toteaa Global Footprint Network -tutkimuslaitokseen viitaten, että tuoreen laskelman mukaan suomalaisten niin sanottu ylikulutuspäivä oli jo maanantaina 3. huhtikuuta.

– Kulutimme siis vain hieman reilussa kolmessa kuussa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin, WWF toteaa tiedotteessaan.

Järjestön mukaan syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä sekä ruoan tuotannossa.

– Niistä löytyvät myös ratkaisut kulutuksen vähentämiseen.

WWF:n mukaan Suomen jalanjälkeä pienentäisi ”tuulivoiman, aurinkoenergian ja lämpöpumppujen hyödyntäminen sekä rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, julkisen liikenteen suosiminen aina kun mahdollista, lähimatkailu pitkien lentomatkojen sijaan”. Järjestön mukaan toinen merkittävä ympäristörasitus on ruoantuotanto.

– Jokainen voi vähentää omaa kulutustaan valitsemalla lautaselleen useammin kasviksia tai kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan sekä välttämällä ruokahävikkiä, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lue myös: Kansanedustaja: Suomi kuluttaa aivan liikaa – nämä 4 asiaa meidän on tehtävä

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut elokuulle. Se tarkoittaa ajankohtaa, jona ”ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä”.

Suomen ylikulutuspäivä oli viime vuonna 11. huhtikuuta eli päivä aikaistui tänä vuonna reilulla viikolla. Tämän vuoden takapakkia lukuun ottamatta kehitys on viime vuosina silti ollut myönteistä, WWF toteaa.