Venäjän viimeviikkoisesta ohjusonnettomuudesta ei ole kulkeutunut radioaktiivista säteilyä Suomeen, kertoo Säteilyturvakeskus (Stuk). Onnettomuudessa kuoli tämän hetken tietojen mukaan seitsemän ihmistä.

LUE LISÄÄ: Pieni ydinreaktori räjähti, 5 venäläistä kuoli – Testasivat ilmeisesti Putinin uutta Skyfall-superasetta: Mitä sanoo Stuk?

Stuk on alustavasti analysoinut Kuopion, Imatran, Kotkan ja Helsingin ilmasta viime päivinä kerätyt hiukkasnäytteet. Stukin käyttämällä menetelmällä havaittaisiin hyvin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet. Näytteissä ei ollut mitään normaalista poikkeavaa, virasto kertoo. Suomen neljän muun ulkoilman radioaktiivisten aineiden keräysaseman analyysit tehdään normaalin käytännön mukaan lähipäivinä.

Venäjällä Severodvinskin kaupungin lähellä kahdeksas elokuuta tapahtuneessa ohjusonnettomuudesta levisi uutisten mukaan ympäristöön radioaktiivisia aineita. Ilmavirtaukset onnettomuusalueelta eivät ole kulkeutuneet Suomeen.

Uutiset ovat myös kertoneet, että onnettomuuden jälkeen säteilyn annosnopeus nousi tapahtumapaikan lähellä lyhyeksi aikaa kahteen mikrosievertiin tunnissa. Tuollainen annosnopeus on selvästi normaalia suurempi, mutta ei aiheuta vaaraa alueella oleville ihmisille.

Sitä voi verrata vaikka kosmisen säteilyn aiheuttamaan säteilyn annosnopeuteen kymmenen kilometrin korkeudessa lentävässä lentokoneessa, joka on viisi mikrosievertiä tunnissa.

Stukilla ei ole yksityiskohtaista tietoa tapahtuneesta onnettomuudesta. Onnettomuus tapahtui asejärjestelmien testauksessa ja tästä syystä Venäjän säteily- ja ydinturvallisuusviranomainen, jolta Stuk tapahtumasta tiedustellut, ei ole voinut antaa siitä tietoja.

Monet ovat arvioineet, että tapaus liittyy Venäjän risteilyohjukseen, jolla presidentti Vladimir Putin rehvasteli viimevuotisessa linjapuheessaan. Nato on antanut tälle superaseelle koodinimen SSC-X-9 Skyfall, mutta Venäjällä se tunnetaan nimellä Burevestnik.

LUE MYÖS: Trump täräytti julki koodinimen ”Skyfall” – nokittaa Putinille superaseesta