Ruotsin eilisten valtiopäivävaalien tulos ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja. Vaikka vaalien ympärillä on kohistu etenkin ruotsidemokraattien vaalivoitosta, ratkaiseva rooli hallituksen muodostamisessa näyttää olevan aivan toisella puolueella.

Ruotsin sunnuntain vaaleissa perinteiset blokit saivat keskenään erittäin tasaisen tuloksen, kun taas ruotsidemokraatit otti vaalivoiton, joka tosin oli odotettua pienempi eikä yltänyt niin sanotuksi jytkyksi. Ulkoministeri Timo Soini (sin) kuvaili syntynyttä tilannetta aamulla täysjumiksi.

Punavihreään blokkiin kuuluvat vanha valtapuolue sosiaalidemokraatit sekä vasemmistopuolue ja vihreät. Porvariblokki eli keskustaoikeistolainen Allianssi taas koostuu moderaateista eli maltillisesta kokoomuksesta, keskustasta, liberaaleista ja kristillisdemokraateista. Nämä kaksi blokkia eivät ole aiemmin halunneet muodostaa hallitusta yli blokkirajojen.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö huomauttaa Twitterissä, että itse asiassa nyt keskustalla on ”oikeastaan lähes ratkaiseva rooli”.

”Melkein mikä tahansa ajateltavissa oleva enemmistö tarvitsee heidän tukeaan tai hyväksyntänsä: hypätäkö yli blokkirajan, hyväksyä tuki ruotsidemokraateilta Allianssille tai olla mukana suuressa koalitiossa s+m [sosiaalidemokraatit ja moderaatit]. Liberaalit toinen”, Niinistö twiittaa.

Mediatutkija, Tukholman ja Tampereen yliopistojen professori Anu Koivunen kommentoi Niinistön twiittiä.

”Tämä on olennaista ja korostaa Allianssin ja blokkien haurautta”, Koivunen twiittaa.

Hän huomauttaa Twitterissä, että keskiviikkona valmistuva vaalitulos voi vielä muuttaa blokkien suhteet.

”Sen jälkeen näyttäisi siltä, että joko Allianssi tai S [sosiaalidemokraatit] lähtee koettamaan blokkirajan ylittävän hallituksen muodostamista. Näin vaikka Åkesson tietysti julistaa olevansa kuninkaantekijä”, Koivunen sanoo.

Myös historian professori Henrik Meinander arvioi Ylelle, että kiinnostavin kysymys on nyt se, syntyykö Ruotsiin blokit ylittävä hallitus ja erityisesti, mitä tekee keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf, jolla on nyt Meinanderin mukaan todelliset poliittiset valttikortit käsissään.

”Lööf voi muodostaa hallituksen kokoomuksen kanssa, jos hän suostuu siihen, että ruotsidemokraatit saadaan tukipuolueeksi. Tai sitten hän voi neuvotella ja saavuttaa merkittäviä asemia uudessa hallituksessa sosiaalidemokraattien kanssa. Ehkä hän jopa pyrkii pääministeriksi”, Meinander sanoo Ylelle ja veikkaa, että Lööf kallistuu mieluummin sosiaalidemokraattien puolelle.

Lue lisää Ruotsin vaaleista:

Ruotsiin tulossa ”vallankumouksellinen” hallitus – 3 skenaariota

Yllätystekijää jännitetään Ruotsissa: 50 000 äänen potti jakamatta

Timo Soini Ylellä: Ruotsissa syntyi täysjumi

Ruotsin vaalitulos: Blokit äärimmäisen tasoissa – Löfveniä savustetaan ulos

Näkökulma: Halla-ahon puolueessa turha riehaantua Ruotsista