Shetlannin saariin kuuluva Forvik haluaa julistautua itsenäiseksi Irlannin EU-päätöksen vanavedessä, kertoo di.se. 65-vuotias englantilainen Stuart Hill on saaren ainoa asukas.

Paikkakunnalla hänet tunnetaan nimellä Kapteeni Katastrofi. Hän haaksirikkoutui saarelle yrittäessään seitsemän vuotta sitten purjehtia Ison-Britannian ympäri.

Hillin mukaan itsenäisyysjulistus perustuu lakiin. Hänen mukaansa Shetlannin saaret ovat olleet oikeudellisessa paitsiossa sen jälkeen kun Tanskan kuningas Kristian I panttasi saariryhmän Skotlannin kuninkaalle Jaakko III:lle vuonna 1469. Sen jälkeen saaret ovat olleet Skotlannin alaisuudessa, mikä Hillin mukaan perustuu ”oletukseen”.

Tämän vuoksi hän ei tunnusta sen kummemmin Isoa-Britanniaa kuin EU:takaan. Hänen mielestään Forvikin pitäisi Kanaalin saarien lailla olla suoraan Britannian hallitsijan alaisena. Puolentoista jalkapallokentän kokoinen saari olisi sen myötä verovapaa.

Residenssistään, kahden hengen teltasta, Hill ilmoittaa, että lippu, postimerkki ja valuutta – forvikiläinen guldeni – esitellään ennen vuodenvaihdetta.

Hill kehottaa Shetlannin saarten asukkaita seuraamaan esimerkkiään, koska Britannia on hänen mukaansa vuosisatojen ajan hallinnut saarten kalastusta ja öljyteollisuutta. Näin saaret saisivat nekin verovapauden.