Yhdysvallat karkottaa 60 venäläistä diplomaattia Britanniassa tapahtuneen hermomyrkkyiskun vuoksi. Asiasta kertoo BBC. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan myös kaikkiaan 14 EU-maata päätti maanantaina venäläisdiplomaattien karkotuksista. Hän ei lyhyessä tiedotustilaisuudessaan kertonut, mitkä maat ovat kyseessä.

–Lisätoimet ovat mahdollisia lähipäivien ja –viikkojen aikana, Tusk sanoi.

Suomi karkottaa yhden venäläisen diplomaatin.

Lue lisää: Nyt tuli Suomen päätös: Yksi venäläisdiplomaatti karkotetaan

Karkotukset ovat vastatoimi Venäjää kohtaan Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun vuoksi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoo maan karkottavan neljä venäläistä diplomaattia.

–On selvää, ettei hermomyrkkyisku voi jäädä ilman seuraamuksia. Emme tehneet päätöstä karkotuksista kevyin perustein, mutta kaikki tosiasiat viittaavat Venäjän olevan iskun takana. Venäjän hallitus ei ole tähän mennessä vastannut kysymyksiin eikä ole osoittanut halua toimia rakentavasti asian selvittämisessä, Maas kommentoi Bloombergin mukaan.

Myös Yhdysvallat tuomitsee hermomyrkkyiskun suorin sanoin.

–Maaliskuun 4. päivä Venäjä käytti hermokaasua yrittäessään murhata Britannian kansalaisen ja hänen tyttärensä Salisburyssa. Tämä hyökkäys liittolaistamme Britanniaa vastaan vaarasi viattomien hengen ja vahingoitti kolmea ihmistä, joista yksi oli poliisi. Hyökkäys rikkoo törkeästi kemiallisista aseista tehtyä sopimusta ja kansainvälistä lakia, Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo lausunnossaan BBC:n mukaan.

Aikaisemmin tänään venäläisiä diplomaatteja kutsuttiin ulkoministeriöihin Puolassa, Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Uutistoimisto TASSin mukaan Puola on vahvistanut venäläisdiplomaattien karkotuksen.

Venäläinen Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Britanniassa maaliskuun alussa. Britannia syyttää iskusta Venäjää. Myös muut EU-maat katsovat, että Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa iskusta. Venäjä kiistää kaikki yhteydet hermomyrkkyiskuun ja syyttää asiassa Britanniaa.