Yhdysvaltojen korkein oikeus päätti torstaina, että New Yorkin osavaltion syyttäjät voivat hakea pääsyä presidentti Donald Trumpin verotietoihin.

Korkein oikeus ratkaisi asian äänestystuloksella 7-2.

Asiasta kertoo muun muassa The New York Times.

Korkein oikeus päätti myös, että Trumpin ei tarvitse luovuttaa verotietojaan Yhdysvaltojen kongressin käyttöön.

Korkein oikeus päätti kuitenkin myös palauttaa asian alempaan oikeusasteeseen, joka oli aiemmin puoltanut kongressin pääsyä Trumpin verotietoihin. Alemman oikeusasteen pitää tarkistaa, missä määrin presidentin verotietojen luovuttaminen kongressille loukkaa vallan kolmijakoa. Trumpin asianajajien mukaan Trump nauttii vallassa ollessaan syytesuojaa, eikä kongressilla ole lainsäätämiseen liittyvää tarvetta verotietojen tarkastamiseen.

Myös tämä äänestys päättyi lukemiin 7-2.

Kielteinen päätös kongressin osalta tarkoittaa todennäköisesti sitä, etteivät Trumpin verotiedot tule julkisiksi ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Kongressi ja syyttäjät olivat hakeneet pääsyä Trumpin verotietoihin tilitoimistoilta ja pankeilta. Trump oli vastustanut kumpaakin pyyntöä.

Kongressin ja syyttäjien mukaan Trumpin verotiedot voisivat tuoda lisätietoa presidentin ulkomaisista kytköksistä, eturistiriidoista ja mahdollisista vaitiolosta maksetuista palkkioista.

Presidentti purki pettymystään toiseen päätöksistä Twitterissä.

Lisäys 9.7 klo 18.52. Lisätty tieto kongressia koskevan päätöksen palauttamisesta alempaan oikeusasteeseen.

LUE SEURAAVAKSI: