Tämä uutinen tulee vaikuttamaan moniin ihmisiin pitkän aikaa, tiedottaa kalifornialainen tietoturvallisiin mobiililaitteisiin erikoistunut Turing Robotic Industries -yhtiö (TRI) Facebook-sivullaan.

Vasta ensimmäistä puhelintaan myyntiin tuova yhtiö vahvistaa Techcrunch-sivuston uutisessa päättäneensä tuoda tulevan älypuhelimensa valmistuksen sekä pääkonttorinsa Suomen Saloon. Samalla yhtiö on hylännyt Android-käyttöjärjestelmän ja siirtyy suomalaisyhtiö Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään. Yhtiö kertoi helmikuun alussa Facebook-sivullaan, että ”Sailfish toimii nyt täydellisesti Turing Phone -puhelimella ja olemme aloittaneet käyttöjärjestelmän testaamisen viimeisen vaiheen”.

Lue myös: Saloon tuleva puhelinmerkki on Jollan yhteistyökumppani

Techcrunchin mukaan TRI:n todennäköisesti jo huhtikuussa julkaistavaa Turing Phone -laitetta tullaan valmistamaan vain Salossa.

– TRI aloittaa Turing Phonen tuotannon Salossa huhtikuussa 2016 ja suunnitelmamme on valmistaa maailman kestävimpiä puhelimia Salossa seuraavan vuosikymmenen ajan ja pidempäänkin, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Steve Chao lehdelle.

Tuotannon käynnistäminen tarkoittaa myös työpaikkojen syntymistä entiseen Nokia-kaupunkiin.

– Jokaista 1000 puhelinta kohden TRI tulee palkkaamaan 10–20 paikallista työntekijää suorittamaan sekä ohjelmiston että laitteen testausta ja kokoamista. TRI:n suunnitelmien mukaan vuonna 2016 valmistetaan jo 300 000 Turing Phone -sarjan puhelinta, Chao jatkaa.

Samalla selviää yhdysvaltalaisyhtiön ensisijainen motiivi Suomeen siirtymiselle. Chao sanoo sekä Techcrunchille että Yleisradiolle, että pääsyy on Suomen lainsäädäntö, joka suojaa sähköisen viestinnän ja tiedonsiirron yksityisyyttä.

Chaon mukaan yhtiö tulee Suomeen varmistaakseen ”täyden dataturvallisuuden ja yksityisuuden TRI:n Turing Phone -puhelimien omistajille”. Yhtiö on erikoistunut mobiililaitteisiin, jotka ovat kestäviä, erityisen tietoturvallisia sekä myös suojattuja kyberuhkilta.

Techcrunchin mukaan yhtiö on kertonut nähneensä valtiollisten vakoiluohjelmien ja tietojen luovutusvaatimusten potentiaaliset uhat jo ”vuonna 2013 ja tehneensä päätöksen Suomeen siirtymisestä”. Mobiilikäyttäjien seuranta ja yksityisyys ovat olleet jälleen tapetilla Yhdysvaltain liittovaltion poliisin eli FBI:n ja it-jätti Applen kiistellessä iPhonen tietoturvan murtamisesta.

– Kun otetaan huomioon se, että Androidin [käyttöjärjestelmän] kiinteä yhteys [hakukonejätti] Googleen herättää huolta mobiiliturvallisuudesta, TRI:n liike on paljonpuhuva, Techcrunch pohtii.

Lue myös: Saloon tuleva puhelinmerkki on Jollan yhteistyökumppani

Lue myös: Näin FBI yrittää murtautua iPhoneen – Apple aikoo estää menetelmän käytön