Yhdysvallat onnistui välttämään niin sanotun talousjyrkänteen kiristämällä eniten ansaitsevien verotusta ja lykkäämällä päätöstä liittovaltion menojen hillitsemisestä parin kuukauden päähän.

Vaikeaa päätöstä väännettiin viime minuuteille asti. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan se ennakoi vaikeuksia myös tulevaisuudessa.

Heti vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen oli selvää, että demokraattien ja presidentti Barack Obaman on vaikea päästä kongressissa enemmistön saaneiden republikaanien kanssa kompromissiin kahtia jakautuneessa maassa.

- Muutaman viikon päästä ovat edessä neuvottelut lainakatosta, ja automaattisista menoleikkureista neuvotellaan kahden kuukauden kuluttua, Aaltola muistuttaa.

Yhdysvallat on jo ylittänyt velkakattonsa, jota siksi pitää nostaa. Obama on antanut ymmärtää, että velkakaton nostaminen on välttämättömyys eikä neuvoteltava asia. Aaltolan mukaan sopimisesta voi kuitenkin jälleen tulla vaikeaa.

Velkakatto on enimmäismäärä, jonka Yhdysvallat saa ottaa valtionvelkaa. Velan kasvu on kuitenkin kiihtynyt koko ajan.

Teekutsuliike hävisi

Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa haetaan nyt poliittisia voittajia ja häviäjiä. Selkeä häviäjä talouspäätöksen jälkeen on republikaanien oikeaa laitaa edustava teekutsuliike, joka joutui myöntymään kaikkein isotuloisimpien verojen kiristämiseen.

- Heidän kykynsä vaikuttaa politiikkaan väheni, Aaltola sanoo.

Voittajaksi voi Aaltolan mielestä lukea ainakin Yhdysvaltain talouden, sillä ainakin veropolitiikassa saavutettiin varmuus tulevaisuudesta. Se näkyi heti pörssikursseissa, jotka nousivat, kun päätös rauhoitti markkinoita. Toinen voittaja on varapresidentti, demokraatti Joe Biden.

- Hänelle tämä on suuri henkilökohtainen voitto, koska hän viime kädessä sai neuvoteltua sopimuksen.

Ensimmäiset veronkiristykset sitten 1990-luvun

Vaikka suuria päätöksiä saatiin lykättyä, kahden kuukauden päästä republikaanit ja demokraatit joutuvat jälleen napit vastakkain. Valtion menoleikkauksista neuvotteleminen on edessä maaliskuussa.

- Seuraavaksi republikaanit haluavat, että etenkin sosiaali- ja terveysmenoja pitää kiristää. Obaman valttikorttina on vaatia, että myös puolustusmenoja supistetaan, Aaltola sanoo.

Vaikuksia siis on edessä, sillä sosiaali- ja terveysasiat ovat Obamalle tärkeityä teemoja. Republikaanit taas eivät millään haluaisin koskea puolustusbudjettiin. Odotettavissa on jälleen kompromissi, jossa molemmista leikataan jonkin verran, Aaltola sanoo.

Alkuvuoteen osuvissa suurissa talouspäätöksissä kompasteltaneen Yhdysvalloissa muutenkin kompromissista toiseen. Tässä ja muissakin alkuvuoden talouspäätöksissä on Aaltolan mukaan kyse hienosäädöstä, jolla lykätään isoja ja vaikeita päätöksiä.

- Iso kysymys on, miten päätökset vaikuttavat valtion velkaan. Näillä päätöksillä velan kasvua ei vielä pystytä kauheasti hidastamaan, Aaltola uskoo.

Alustavan taloussovun on sanottu olleen voitto demokraateille ja häviö veronkorotuksia vastustaneille republikaaneille. Lopujen lopuksi kyseessä oli laiha voitto molemmille, sillä vain rikkaimpien veroja korotettiin.

- Toisaalta tämä oli voitto republikaaneille, koska suuri osa Bushin aikakauden veronkevennyksistä saatiin vakiinnutettua. Toisaalta se oli voitto Obamalle siinä mielessä, että ensimmäistä kertaa sitten 1990-luvun alun Yhdysvalloissa nostettiin veroja, Aaltola sanoo.