YK:n turvallisuusneuvosto ei lauantaina päässyt yksimielisyyteen yhteisestä lausunnosta Palestiinan tilanteesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat kieltäytyi allekirjoittamasta lausuntoa, joka olisi vaatinut ihmisoikeuksien kunnioittamista ja painottanut rauhanomaisia prosesseja tilanteen ratkaisemisessa.

Israelin armeija on varoittanut iskevänsä ”terroristikohteisiin” Gazan kaistaleella. Prikaatinkenraali Ronen Manelis sanoo BBC:lle, että Hamas käyttää palestiinalaismielenosoittajia suojakilpenään iskeäkseen Israeliin.

Hamas on palestiinalainen islamistinen järjestö ja Palestiinan parlamentin suurin puolue. Muun muassa Israel, Yhdysvallat ja Euroopan unioni luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi.

16 palestiinalaista kuoli perjantaina Israelin sotilaiden ja palestiinalaisten mielenosoittajien välillä puhjenneessa yhteenotossa Gazan kaistaleella. Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas on vaatinut Israelia kantamaan täyden vastuun tapahtumista.

BBC:n mukaan Israelin viranomaiset puolestaan sanovat sotilaiden avanneen tulen mielenosoittajia kohtaan sen jälkeen, kun tilanne mielenosoitus muuttui mellakaksi.

Palestiinalaiset osoittavat mieltään Israelin valtion 70-vuotispäivän ja arabien karkotuksen vuoksi.