Ainakin 25 ihmistä on kuollut tänään Gazassa Israelin iskuissa terroristijärjestö Hamasia vastaan. Israelin armeija ja Hamas taistelevat parhaillaan Gazan kaistaleella Israelin operaatiossa, joka alkoi alkuviikosta.

Viimeisen vuorokauden aikana kuolleista siviileistä kolme on lapsia. YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti eilen aloittaa tutkimukset, onko Israel syyllistynyt sotarikoksiin Gazassa.

Israel on saanut rankasti kritiikkiä kaksi viikkoa jatkuneesta sotilasoperaatiosta, jolla se pyrkii nujertamaan Hamasin kyvyn raketti-iskuihin Israelin puolelle.

Hamas on ampunut jo yli tuhat rakettia Israeliin. Rakettien kohteena ovat olleet juutalaisvaltion siviilikohteet. Raketteja ammutaan Gazasta siviilikohteiden suojista, kuten sairaaloiden tai koulujen pihoilta.

Kaksi viikkoa sitten Israel aloitti ensin ilmaiskut Hamasin kohteisiin ja maanantaina alkoi maaoperaatio.

Siviiliuhrien määrä on ylittänyt konfliktin aikana jo 700:n. Israelissa on kuollut kourallinen ihmisiä, loput ovat Gazan palestiinalaisia.

YK:n ihmisoikeusneuvoston päätös tarkoittaa Israelin armeijan toimien tutkimista. Pääkysymys on, käyttääkö Israelin armeija ylimitoitettua voimaa siviilikohteisiin taisteluissa. Tämä olisi kansainvälisen oikeuden edessä katsottava sotarikokseksi.

Neuvoston päätöstä vastaan äänesti ainoana Yhdysvallat. Neuvoston EU-maat ja Yhdysvaltojen liittolaiset äänestivät tyhjää. Päätös oli lopulta selkeä: 29 puolesta, 17 tyhjää ja yksi vastaan.

Torstaiyönä taistelut riehuivat erityisesti Khan Younisin kaupungissa Gazan eteläosissa, jossa Israelin maajoukot pyrkivät tuhoamaan Hamasin rakentamaa tunneliverkostoa.

Kansan Uutiset kirjoitti tänään, että Unicefin mukaan kolmasosa kaikista Gazan siviiliuhreista olisi lapsia.