Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Kultaranta-keskustelujen avauspuheessaan, että olemme liukumassa maailmaan, jossa vahvat persoonat ovat vahvempia kuin pysyvät instituutiot, missä yksittäiset voimat puhuvat kovempaa kuin monenkeskiset sopimukset ja yhteiset arvot.

–Tämä on hyvin vakava tilanne. Järjestyksen puute merkitsee epäjärjestystä tai jopa kaaosta. Sääntöjen puuttuminen merkitsee sitä, ettei sääntöjä ole tai ne ovat jonkun muun säännöt, Niinistö sanoi.

–Voivatko toisen maailmansodan jälkeen luodut kansainväliset organisaatiot, YK etunenässä, vielä muuttaa asioita vai olemmeko menossa täysin uuteen aikaan, hän kysyi.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajčák vastasi Niinistölle korostamalla olevan selvää, ettei yksikään maa pärjää enää yksin.

–Turvallisuuden paras tae on se, että meillä on sääntöjä, jotka pätevät kaikille. Valitettavasti totuus on se, että olemme selkeästi menossa voimapolitiikan suuntaan. Verrattuna vuoteen 2015 asetimme politiikassa kestäviä tavoitteita ja muun muassa totesimme yhdessä, että meidän on tehtävä jotain ilmastonmuutoksen vuoksi. Nyt vuonna 2018 näemme maiden vetäytyvän sopimuksista, hän totesi.

–Kysymys kuuluukin, mitä aiomme tehdä tilanteelle. G7-kokouksen ja kauppasopimusten purkamisen jälkeen meidän on alettava puhua ja taistella niiden periaatteiden puolesta, joihin uskomme, hän jatkoi.

Lajčákin mukaan juuri nyt kansainvälisessä politiikassa on vakavia ongelmia keskusteluyhteyksissä.

–Meidän on hyödynnettävät luomamme monenkeskisen järjestelmän voimaa. Emme voi syyttää organisaaioita, vaan meidän on syytettävä itseämme, koska emme hyödynnä niitä. Toiseksi tarvitsemme keskustelua. Kuulostaa niin yksinkertaiselta, mutta me emme puhu toisillemme emmekä kuuntele toisiamme.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt korosti niin ikään sääntöjen merkitystä.

–Venäjä on muuttunut sääntöjen luojasta sääntöjen rikkojaksi. Ja tietysti meillä on kuluneen noin vuoden aikana ollut presidentti Trumpin Yhdysvallat. En kutsuisi häntä sääntöjen rikkojaksi, pikemminkin hän ei välitä säännöistä. Amerikka ensin –politiikka kuulostaa reilulta, jos olet amerikkalainen. Mutta entä jos olet eurooppalainen, hän kysyi.

Bildt korosti sääntöjen merkitystä pienten maiden kannalta.

–Suvereenit maat, jotka kilpailevat ilman mitään sääntöjä ovat konfliktin resepti. Me pienet maat, kuten Suomi ja Ruotsi olemme muita riippuvaisempia yhteisistä säännöistä.

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi nosti keskustelussa esiin myös sen, että yhä useammat ihmiset kokevat, että globalisaation hyödyt jakautuvat epätasaisesti.

–Tarvitsemme lisää turvaverkkoja ja enemmän terveydenhuoltoa, johon kaikilla on varaa. Kansallisilla tasoilla kaikilla pitää olla samanlaiset mahdollisuudet, hän linjasi.

Sauli Niinistö varoitti voimapolitiikan noususta jo aikaisemmin sunnuntaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Sauli Niinistö varoittaa voimapolitiikasta: ”Huono asia meidän kannaltamme”