Puhelinoperaattori Telia Finland ilmoittaa lopettavansa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa.

”Hyvin palvellut tekniikka väistyy historiaan asiakkaiden siirryttyä matkapuheluihin ja muihin puhepalveluihin”, yhtiö perustelee tiedotteessaan.

Telia Finlandin mukaan lankapuhelinverkon tekniikan vanhentuminen on kouriintuntuvaa. Lankapuhelinten osuus puheliikenteestä on Suomessa enää noin 3 prosenttia, ja Telian verkossa lankapuheluiden ja -minuuttien määrä on laskenut tällä vuosikymmenellä 20-25 prosenttia vuodessa.

Lisäksi lankaverkon ylläpito ja korjaaminen on jo pitkään tukeutunut vanhoista laitteista saataviin varaosiin.

”Lankaliittymien määrä ja palvelun käyttö on vähentynyt tasaisesti vuosi vuodelta. Lisäksi lankapuhelintekniikka on vanhentumassa, joten nyt oli sopiva aika piirtää kalenteriin päätepiste, jolloin palvelu päättyy”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Collin kertoo, että yhtiö ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä nykyisiin lankapuhelinasiakkaisiinsa. Kaupungeissa, joissa lankapuhelinasiakkaita on paljon, asukkaita kutsutaan erityisiin tapahtumiin.

”Kaikki lankapuhelinpalvelut pystytään toteuttamaan nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Lankaverkossa on myös erityispalveluita hyödyntäviä asiakkaita, ja tulemme keskittymään erityisesti heidän sekä senioriasiakkaiden ratkaisuihin”, Collin lupaa.

Lankaverkon erityispalveluita ovat muun muassa turvapuhelimet, kuulo- ja näkövammaisten erikoislaitteet, hälyttimet sekä valvontakamerat. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteydellä toimivia laajakaistaliittymiä.