Keskustan puheenjohtajakisan kärkiehdokkaat, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni väläyttävät keskustan ministeriryhmää nyt vetävälle Mika Lintilälle jatkoa valtiovarainministerinä ainakin Suomen EU-puheenjohtajakauden loppuun, siis vähintään vuodenvaihteeseen.

Kysymys Mika Lintilän tulevasta roolista on mielenkiintoinen, koska Lintilä pohti itsekin puheenjohtajakilpaan lähtöä ainakin puolitosissaan ja toisaalta epäili julkisesti puolueen puheenjohtajan ja valtiovarainministerin tehtävän yhdistämistä. Lisäksi Lintilä on muistuttanut, että keskustalla on joka tapauksessa ensi vuoden kesällä edessään sääntömääräinen puoluekokous, jossa nyt valittava puheenjohtaja voisi joutua ahtaalle, jos ei keskustan kannatus lähde nousuun nykyisistä pohjalukemista.

Lue myös: Perussuomalaiset äärioikeistoa? Antti Kaikkonen: ”Lienee eduskuntapuolueista lähimpänä”

Kaikesta päättäen sekä Kaikkonen ja Kulmuni ovat kumpikin tahoillaan päätyneet siihen, että Lintilän on hyvä jatkaa valtiovarainministerinä ainakin vuodenvaihteeseen, jolloin Suomen EU-puheenjohtajuus päättyy.

”Senkin jälkeen voi sitten rauhassa miettiä, mikä keskustaväen kannalta olisi paras siirto. Ajattelin kyllä keskittyä tähän puheenjohtajavaaliin ensin”, hahmottelee Kaikkonen Kauppalehden ja Uuden Suomen videohaastattelussa. Voit katsoa videon tämän jutun lopusta.

”Ei varmasti ole mitään syytä ripeisiin ministerivaihdoksiin, mutta jossain vaiheessa olisi tietysti hyvä, että puolueen puheenjohtaja kantaisi sitä suurinta vastuuta”, Kulmuni säestää.

”Tuuliajolla puoluekokoukseen asti”

Keskustan kannatuksen sukellus vielä vaalien jälkeenkin ei ole tullut puheenjohtajaehdokkaille yllätyksenä, jos kohta he toki toivovat, että pohjakosketus olisi nyt nähty. Tuoreimmassa Ylen viikolla julkistamassa kyselyssä alamäki oli ainakin hetkeksi pysähtynyt.

Lue myös: Keskustan Katri Kulmuni Suomenmaassa: ”Vihreiden tapa esiintyä ainoana ympäristöpuolueena perustuu mielikuviin – äärinationalistinen puhe on valtaamassa suomalaisuuden käsitettä”

”Kyllähän keskusta on tässä hieman tuuliajolla ollut ja tulee varmaan olemaankin, kunnes uusi puoluejohto saadaan valittua”, arvioi Kaikkonen.

”Ei varmaan ole sellaista hokkuspokkustemppua, että kun vaihdetaan naamaa, niin heti lähtee kannatus nousuun. Luottamus on ansaittava”, sanoo puolestaan Kulmuni.

Hallituksen sisällä ilmapiiri on kuulemma parempi kuin mitä vihreiden ja joidenkin keskustan kansanedustajien jatkuvasta nokittelusta voisi päätellä. Ehdokkaat vakuuttavat, että kaikki keskustalaiset ovat sitoutuneita yhdessä sovittuun hallitusohjelmaan.

”Meillä on ollut sata vuotta vihreä tunnus ja vihreillä vähän vähemmän aikaa. On hyvä, että keskustelu on monipuolista, mutta kunnioittavaa sen pitää tietenkin aina olla”, Kulmuni lohkaisee.

”Politiikassakin on pöytätavat, joita pitää noudattaa, mutta hallitustyössäkin tulee eteen tilanteita, jossa näkemyksiä pitää sovitella. Onhan meillä vihreiden kanssa eromme”, Kaikkonen pohtii.

Näkemys eutanasiasta erottaa

Keskustan puheenjohtajakilpa ratkeaa Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7.9., mutta jo Kauppalehden ja Uuden Suomen haastattelussa tuli selväksi, että Kaikkonen ja Kulmuni saavat tehdä tosissaan töitä löytääkseen eroja toisistaan neljän viikon vaalikiertueen aikana.

Jari Korkin asettamaan kysymykseen varmoista eroista pääsi ensinnä vastaamaan Kulmuni, joka on havainnut Kaikkosen suhtautuvan eutanasiaan itseään suopeammin.

”Keskusta ei kuitenkaan ole koskaan ollut kaatamassa omantunnonasioita kenenkään kurkusta alas. Enemmän meitä yhdistävät muut asiat, kuten koko Suomi, sivistys ja ihmisyys”, Kulmuni hehkuttaa.

Kaikkoselle ei eutanasiakortin pelaamisen jälkeen tullut äkkiä muita eroja mieleen. Hän kuitenkin laskee itsensä puolueen sisällä maltilliseen keskikenttään, ei siis miksikään ääriliberaaliksi. Mutta pitäisikö kilvassa sitten olla mukana jokin väyrystyyppinen, perinteisempi hahmo?

”Luulen, ettei väyryshahmoja ole Suomessa kuin yksi, ei ehkä koko maailmassakaan. Mutta tervetuloa lauteille vaan, jos halukkuutta löytyy. Vieläkin ehtii”, Kaikkonen vakuuttaa.

Kolmantena ehdokkaana keskustan puheenjohtajakilpaan on ilmoittautunut mansikkafarmari Jari Tasanen Hartolasta. Hänellä ei kuitenkaan ole ennakkoarvioissa merkittävää kannatusta.