Toiselle kaudelle valittu Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vannoo tänään virkavalansa julkisesti kongressin rakennuksen Capitolin edessä.

Obama ja varapresidentti Joe Biden vannoivat yksityiset valat jo sunnuntaina Valkoisen talon Sinisessä huoneessa. Yhdysvalloissa huomiota on kiinnitetty etenkin presidentin virkaanastujaisiin valitsemiin raamattuihin, joita tällä kertaa on kaksi. Eikä mitä tahansa raamattuja, sillä muun muassa ABC:n mukaan toinen raamatuista on kuulunut Abraham Lincolnille ja toinen Martin Luther King Jr:lle.

Historian professori Julian Zelizer toteaa krijoituksessaan CNN:n internetsivuilla, että toinen virkaanastujaispuhe on aina ensimmäistä vaikeampi.

- Toisella kaudella äänestäjät ovat jo oppineet tuntemaan Valkoisen talon asukkaan ja usein myös jo kyllästyneet häneen, Zelizer kirjoittaa.

Ensimmäisen kauden alussa uuteen presidenttiin liitetään Zelizerin mukaan enemmän ”viattomuutta ja toivoa” kuin toisen kerran valittuun presidenttiin, joka Obaman tavoin on usein jo ryvettynyt poliittisissa kahnauksissa ja ristiriidoissa.

ABC:n mukaan Obama todennäköisesti yrittääkin puheessaan luoda yhteistyöhenkeä joka on ollut kateissa republikaanien ja demokraattien väliltä.

Erimielisillä puolueilla on ollut ongelmia saada aikaan alkuvuoden suuria talouspäätöksiä esimerkiksi velkakatosta, veronkiristyksistä ja menoleikkauksista. Myös Valkoisen talon mukaan presidentti aikoo kehottaa kansalaisia toimimaan yhdessä Yhdysvaltojen hyväksi.

CNN:n mukaan noin 800 000 ihmisen odotetaan tulevan seuraamaan virkaanastujaisia Washingtonin Capitol Hillille.