Kansainvälisen politiikan tutkija, IISS-tutkimuslaitoksen vanhempi neuvonantaja ja Suomea käsitelleen Nato-arvion kirjoittamiseen osallistunut François Heisbourg arvioi, että Suomi voisi halutessaan liittyä Naton jäseneksi hyvin nopealla aikataululla. Asiaan liittyy Heisbourgin mukaan kuitenkin yksi kysymysmerkki.

”Ei ole varmaa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyisi Suomen jäsenhakemuksen”, hän toteaa Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Heisbourgin mukaan Trump saattaisi toimia samoin, kuin Montenergon liittyessä Natoon viime vuonna. Trump herätti pahennusta Montenegroa koskevalla kommentillaan, jonka mukaan Montenegro saattaisi aiheuttaa kolmannen maailmansodan. Kommenttia pidettiin myös viittauksena siihen, ettei Yhdysvallat ole täysin sitoutunut Naton perussopimuksen viidenteen artiklaan, joka velvoittaa jäsenmaita puolustamaan toisiaan hyökkäyksiltä.

Heisbourgin mukaan merkitystä saattaa olla myös sillä, ettei Suomi kuulu Naton ilmatilanvalvontajärjestelmään.

”Se on ollut Suomelle herkkä kysymys. Jos Suomi antaisi Natolle reaaliaikaisen pääsyn omaan ilmatilanvalvontajärjestelmäänsä, joka näkee mitä Venäjällä tapahtuu, olisi sillä suuri poliittinen ja strateginen merkitys. Suomi ei ole tähän saakka halunnut liittyä mukaan yhteiseen ilmatilanvalvontaan, sillä se nähtäisiin Venäjällä siten, että Suomi tosiasiassa kuuluu Naton operatiiviseen vahvuuteen. Ja niinhän se toki olisi.”

Myös Heisbourgin vuonna 2016 yhdessä kolmen muun asiantuntijan kanssa ulkoministeriölle tekemässä Nato-selvityksessä huomautettiin, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta, mutta saattaisi samalla aiheuttaa vakavan kriisin Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Lue tarkemmin: Nato-raportti julki: Suomen jäsenyydestä ”vakava kriisi” Venäjän kanssa

”Suomen hallitukselle olisi ollut helpointa, jos se olisi tehnyt sen 1990-luvulla, jolloin jopa sanottiin, että Venäjä liittyisi Natoon. Silloin Venäjä ei olisi piitannut, jos Suomi olisi liittynyt”, Heisbourg sanoo nyt.

Lisää aiheesta:

Historioitsija suomalaisia puhuttavasta hallitusohjelman kirjauksesta: ”Yya-liturgian outo jakojäännös”

Hallitusohjelmassa ”Venäjän retoriikan myötäilyä”? – Näin Pekka Haavisto selitti kirjauksen Ylellä

Näkökulma: Suomen Nato-oven sulkeminen olisi kammottava virhe