Tänään sunnuntaina Ruotsissa järjestettävistä vaaleista on tulossa äärimmäisen jännittävät. Kaikki on vielä auki sen suhteen, kuka juhlii voittajana vaali-iltana.

Viimeisessä gallupmittauksessa ennen vaaleja kahden perinteisen blokin, punavihreiden ja keskustaoikeistolaisen allianssin, välinen ero kannatuksessa on vain reilu prosenttiyksikkö.

SvD/Sifo-mittauksen mukaan punavihreät olisi saamassa 40,6 prosenttia äänistä ja porvariallianssi 39,2 prosenttia.

Vaalien suurimmista voittajaksi povatun, maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien äänisaalis olisi 17,0 prosenttia.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit olisi saamassa vain 24,2 prosentin kannatuksen, joka olisi puolueen surkein vaalitulos koskaan.

Maltillisen oikeistopuolueen moderaternan kannatus on 16,9 prosenttia, eli samalla tasolla kuin puolueen katastrofivaaleissa vuonna 2002.

Toki positiiviselle yllätykselle jää tilaa, kun odotukset ovat pohjalla.

Vaikea tilanne

Suuri kysymys vaali-iltana kuuluukin, miten Ruotsin uusi hallitus muodostetaan, kun yksikään blokki ei ole saamassa enemmistöä ja kaksi perinteistä valtapuoluetta ovat menettäneet rajusti kannatustaan.

Kannatusmittausten mukainen tulos romuttaisi vanhan perinteen, jossa eniten ääniä saanut blokki voittaa ja hallitusta lähtee muodostamaan puolue, joka on kerännyt suurimman äänisaaliin.

"Ne ajat ovat ohi, jolloin yksi puolue oli aurinko, jota kaikki muut puolueet kiertävät", kommentoi moderaternan puheenjohtaja Ulf Kristersson Dagens industri -lehdelle.

"Yhdelläkään puolueella ei ole 50 prosenttia kuten Tage Erlanderin aikaan, 40 prosenttia kuten Göran Perssonin aikaan tai 30 prosenttia niin kuin vielä joitain vuosia sitten. Nyt puhutaan 20 prosentin puolueista."

Enemmistön saamiseksi valtiopäivillä perinteisten valtapuolueiden on etsittävä blokkirajat ylittävää yhteistyötä, mikä vaikeuttaa hallituksen muodostamista. Hallituksen muodostamisesta ennustetaan ennätysvaikeaa ja pitkää prosessia. Aiempi ennätys on vuodelta 1979, jolloin hallituksen muodostaminen kesti 25 päivää.

Vahvin veikkaus loppumetreillä on blokkirajat ylittävä keskitien hallitus. Erona viime vaaleihin on se, että nyt useammat puolueet puhuvat blokit ylittävästä yhteistyöstä.

Uusintavaaleihin joudutaan siinä tapauksessa, että pääministerin hallitusta muodostamaan valitseva puhemies ei onnistu neljällä yrittämällä. Uusintavaalien riski nähdään pienenä.

Feministipuolue pohjimmaisena

Viime vaaleihin nähden suurimmiksi voittajiksi ovat mittauksen perusteella nousemassa ruotsidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit, joka on kirinyt loppusuoralla.

Vasemmistopuolue ja keskustapuolue olisivat saamassa kymmenen prosentin äänisaaliin. Kristillisdemokraattien kannatus on noussut viime kuukausien aikana 3,3 prosentista 6,3 prosenttiin.

Ympäristöpuolue saa mittauksessa 6,2 prosentin kannatuksen ja liberaalipuolue 6,0 prosenttia.

Mittauksen pohjimmaisena on edellisissä vaaleissa 3,1 prosentin kannatuksen saanut feministipuolue, joka olisi nyt jäämässä 1,1 prosenttiin.

Feministisk initiativ on esittänyt kaikista puolueista suurimpia korotuksia työn verotukseen.

Lue myös:

Ruotsidemokraatit mukaan hallitukseen? Jörn Donner: ”Voi puhua kuoleman suudelmasta”

Ruotsidemokraatin väite maahanmuuttajien työllistymisestä tyrmistyttää: ”Mitä sinä oikein sanoit – Tämä on skandaali”