Kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniaisen mukaan irtisanomissuoja saattaa vähentää työpaikkojen syntymistä.

–Alan tunnettujen edustajien tutkimustyö tukee ajatusta, että irtisanomissuoja vähentää työpaikkojen syntymistä. Työpaikkoja syntyy vähemmän siksi, että esimerkiksi viiden hengen yrityksessä jokaisen työntekijän tulee luoda 20 prosenttia yrityksen tuloksesta. Virherekrytointi on yrittäjälle aito riski, hän toteaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa

Toisaalta tutkimus osoittaa Kanniaisen mukaan, että suhdanteen heiketessä työntekijöitä sanotaan työ­suhdeturvan vuoksi irti vähemmän.

–Tämän perusteella irti­sanomissuojalla ei tarvitsisi olla vaikutusta työttömyyteen katsottuna yli suhdanteen, hän kommentoi.

Juha Sipilän (kesk.)hallitus ehdotti kehysriihessä alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä alle 30-vuotiaiden nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin. Ay-liike on varoittanut useampaan otteeseen poliittisista lakoista, jos hallituksen aikeet muun muassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä toteutuvat.

Kanniainen sanoo, että vaatimukset pysyvistä työpaikoista ovat ymmärrettäviä.

–Suomen perustuslaissa ei kuitenkaan sanota, että yrityksen perustajalla olisi velvollisuus luoda työtä myös jollekin toiselle. Silti 80 prosenttia työpaikoista on syntynyt yrityksiin, hän toteaa.

Keskustelussa on professorin mukaan unohtunut ”muitakin perusasioita”.

–Työllistävä yrittäjä vapauttaa työllistämänsä työntekijän siitä taakasta, että tämä joutuisi itse perustamaan yrityksen ja näin työllistämään itse itsensä. Joku toinen sen tekee siis hänen puolestaan. Yksikään ay-liikkeen jäsen ei ole luonut omaa työpaikkaansa. Aina sen on luonut joku yrittäjä. Eikä millään yrityksellä voi olla kannustinta päästä eroon hyvästä työntekijästä. Hänestä pidetään kiinni – ainakaan häntä ei päästetä kilpailijalle.

Yrityksen kannattaa Kanniaisen mukaan yrittää maksaa hyvää palkkaa muun muassa tästäkin syystä. Vahva työsuhdeturva taas heikentää hänen mukaansa paitsi työllisyyttä myös palkkaa.

–Turvasta joudutaan maksamaan. On selvää, että työntekijä tarvitsee monin tavoin suojelua. Kun työsuhdeturva on vahva, uusia työsuhteita kuitenkin syntyy vähemmän ja työttömyyden kesto pitenee. Tämä todistaa siitä, että jo työllistyneiden ja työtä etsivien välillä on aito eturistiriita, Kanniainen kirjoittaa.

Hän muistuttaa myös, että Saksassa alle kymmenen hengen työvoiman yrityksillä on vapaa irtisanomisoikeus ja työttömyys siellä on EU-maiden matalin.

Lue myös:

Juha Sipilä kuittasi ay-liikkeelle haastattelutunnilla: ”Mitäs järkeä siinä olisi?”

Ay-pomo ärähtää: ”Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa”