Peräti 59 prosenttia suomalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana, kertoo Yle. Melko vakavana sen näkee 30 prosenttia suomalaisista.

Vuonna 2012 vain 23 prosenttia suomalaisista piti ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana. Tuolloin elettiin keskellä talouskriisiä, jonka kynnyksellä vuonna 2008 vastaava luku oli 43 prosenttia.

Vain kaksi prosenttia suomalaisista tyrmää täysin ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen, mutta lähes joka viides uskoo, että ilmastonmuutos hyödyttää Suomea enemmän kuin haittaa.

Suomen ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä arvioi Ylelle, että ilmastonmuutoksesta on tullut jatkuvasti vankempaa todisteaineistoa tiedemaailmalta ja myös havaintoina globaalisti. Hänen mielestään suomalaiset ymmärtävät, ettei tiedeyhteisön viestejä voi haastaa omilla mielipiteillään.

Myös talouden käänteillä on merkitystä asenteisiin. Lisäksi pakolaiskriisi antoi Seppälän mukaan suomalaisillekin esimakua siitä, mitä voi olla luvassa.

Ilmastonmuutoksen otti esille myös presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan. Hän varoitti, ettei ilmastonmuutos ole mielipidekysymys vaan todellinen uhka. Lue tarkemmin: Sauli Niinistö: ”Elämme koko ihmiskunnalle ratkaisevia aikoja”

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn haastateltiin 1 117 suomalaista.