Airiston Helmen kiinteistökauppoja on rahoitettu kahden veroparatiisin kautta, kertoo Yleisradio. Yhtiön todellinen vallankäyttäjä vaikuttaa Ylen mukaan olevan venäläismies, joka ei kuulu poliisin vangitsemiin epäiltyihin.

Airiston Helmen kiinteistökauppoihin on tullut ainakin 4,5 miljoonaa euroa hongkongilaiselta yhtiöltä, jota johtaa kyseinen venäläismies. Hongkongilaisen yhtiön puolestaan omistaa Brittiläisten Neitsytsaarten veroparatiisiin rekisteröity yhtiö.

Kahden veroparatiisin kautta tehdyn järjestelyn vuoksi Airiston Helmen todellinen omistaja jää piiloon, Yle kertoo. Jälkimmäistä, Neitsytsaarille rekisteröityä yhtiötä ei löydy myöskään veroparatiisiaineistoista, joihin Ylellä on pääsy.

Yle kertoo myös Maanmittauslaitoksen kauppakirjoista, joista selviää saman venäläismiehen toimineen Airiston Helmen kiinteistökaupoissa jopa neloisroolissa. Hän on toiminut sekä tonttien ostajana ja myyjänä että kauppojen rahoittajana ja rahoituksen saajana. Esimerkiksi vuonna 2014 Airiston Helmi myi Paraisten Säkkiluodosta sekä Sandvikenista kaksi suurta tonttia.

Myyjänä toimi Airiston Helmi, jonka omisti kyseinen venäläismies puolalaisen yhtiön kautta. Ostaja oli sama venäläismies.

Suojelupoliisi kertoi tänään osallistuvansa keskusrikospoliisin apuna Turun saariston rahanpesu- ja veropetostutkintaan ja selvittävänsä takavarikoitujen materiaalien kytköstä omaan toimialaansa eli käytännössä valtiolliseen turvallisuuteen.

LUE MYÖS:

Suojelupoliisi mukaan Airiston suuroperaation tutkintaan – selvittää kytköstä valtion turvallisuuteen

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

KL:n analyytikko Airiston Helmestä: ”Eihän tässä ole mitään järkeä bisneksenä”