Pääministeripuolue sdp on noussut kirkkaasti Suomen suosituimmaksi puolueeksi Ylen gallupissa. Pitkään kärkipaikkaa pitänyt perussuomalaiset puolestaan on pudonnut kokoomuksen taakse kolmanneksi.

Sdp:n kannatus on nyt 22,1 prosenttia, mikä on 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Perussuomalaisia kannattaa nyt 17,9 prosenttia suomalaisista. Lukema on 2,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin viimeksi.

Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Muut kannatusmittauksen muutokset ovat pieniä. Kärkipään jälkeen suurimmat muutokset näkyvät kokoomuksen ja vihreiden kannatuksessa. Molempien kannatuksessa näkyy 0,6 prosenttiyksikön muutos, kokoomuksella ylöspäin ja vihreillä alaspäin.

Muiden hallituspuolueiden paitsi pääministeripuolueen kannatus onkin hiukan laskenut paitsi rkp:n kannatus on pysynyt samassa lukemassa. Keskusta on nyt neljäntenä 12,2 prosentilla, vihreät viidentenä 11,4 prosentilla ja vasemmistoliitto kuudentena 7,7 prosentilla.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi Ylelle, että sdp saa kannatusta erityisesti vihreistä ja vasemmistoliitosta, perussuomalaisten kannattajia puolestaan on siirtynyt viime aikoina katsomoon.

”Uutena tekijänä on tullut, että vuoto perussuomalaisista on lisääntynyt selvästi enemmän kokoomukseen ja myös sdp:hen”, Turja sanoo Ylelle.

Osittain perussuomalaisten laskua selittää Turjan mukaan se, että perussuomalaiset on nyt menettänyt etenkin yli 50-vuotiaita äänestäjiä. Perussuomalaiset on kuitenkin Taloustutkimuksen mittauksessa edelleen suurin työväenpuolue.

LUE LISÄÄ:

Taloustutkimus haastatteli Ylen kannatusmittausta varten 2 448 suomalaista 14.4.–5.5. 2020. Puoluekantansa kertoi 1 627 vastaajaa.