Entinen elinkeinoministeri, Elinekeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies haluaa pitää vaikeuksissa rypevän telakkateollisuuden ja sen osaamisen yhä Suomessa.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Häkämies näkee telakkateollisuuden alalla yhä kasvun mahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet Häkämiehen mukaan ennen kaikkea jäänmurtajatekniikkaan sekä energiakuljetuksiin.

– Venäjä tarvitsee noin 50 uutta jäänmurtajaa Jäämeren alueella, Häkämies toteaa.

Myös luksusristeilyalusten valmistuksen Häkämies soisi säilyvän Suomessa.

Helsingin Sanomat kertoo tänään, että telakkayhtiö STX Finland on vararikon partaalla. Yhtiö ei ole onnistunut hankkimaan uutta rahoitusta ja sen kehno taloudellinen tilanne on säikäyttänyt lainoittajat.

Lehti arvioi, että vararikon välttämiseksi STX Finland voisi myydä osuuksiaan tytäryhtiöistään. Näihin lukeutuu muun muassa maailman johtaviin jäälaboratorioihin kuuluva Aker Arctic Technology.

Häkämies huomauttaa, että hallitus on linjannut, ettei se harkitse osallistumista STX Finlandiin samalla tavalla kuin Ranskan valtio omistaa osan ranskalaisesta STX-telakasta. Sen sijaan EK:n toimitusjohtaja katsoo, ettei hallituksen pidä poissulkea mahdollisuutta olla mukana muissa hankkeissa telakkaosaamisen turvaamiseksi Suomessa.