Suomelle nykyisiä hävittäjiään tarjoavien maiden uuden sukupolven hävittäjähankkeet mutkistavat myös Suomen HX-hankintaa, asiantuntijat arvioivat Yleisradion mukaan.

Euroopassa on käynnissä kahden uuden hävittäjän kehityshankkeet. Molemmat liittyvät Suomen HX-hankkeeseen siinä mielessä, että uusilla koneilla on tarkoitus korvata nykyisiä Rafale- ja Eurofighter-koneita, jotka molemmat ovat mukana Suomen hävittäjäkisassa.

Saksa, Ranska ja Espanja kehittävät uutta konetta, jonka on tarkoitus korvata parinkymmenen vuoden säteellä sekä ranskalaista Rafalea että yhteiseurooppalaista Eurofighter Typhoonia. Britannia ja Italia puolestaan ovat julkistaneet uuden Tempest-hävittäjän kehitystyön, ja senkin on määrä korvata Eurofighter – viimeistään 2040-luvulla.

Britannia ja Italia ovat kertoneet kehittävänsä Suomelle tarjotun Eurofighter Typhoonin korvaajaksi uuden sukupolven Tempest-hävittäjää.

Suomen tavoitteena on käyttää hankittavaa konetta 2060-luvulle asti. Uuden sukupolven konehankkeet voivat vaikuttaa nykyisten mallien elinkaareen eli siihen, kuinka pitkään nykyisille malleille on saatavilla uskottavaa kehitys- ja ylläpitotukea.

HX-hävittäjähankinnan vetäjä, kenraalimajuri Lauri Puranen toteaa Ylelle, että molempia uusia kone hankkeita seurataan tarkkaan. Hänen mukaansa hankkeiden vaikutukset ehdolla olevien koneiden elinkaareen selvitetään.

Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) vaatii projektien vaikutuksen selvittämistä.

”Haluan kuunnella asiantuntijoita siitä, missä kehitysvaiheessa hankkeet ovat”, Kanerva sanoo Ylelle.

HX-hankkeen aikatauluun hankkeet eivät vaikuta, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) linjaa.

Sotilasilmailun analyytikko Douglas Barrie The International Institute for Strategic Studies -tutkimuslaitoksesta sanoo Ylelle, että uudet eurooppalaiset hävittäjäprojektit voivat vaikuttaa Suomelle tehtävään tarjoukseen yllättävällä tavalla.

”Ehkä niin, että käytätte aluksi 20–25 vuotta Rafalea, Typhoonia tai Gripeniä. Sitten, jos kiinnostaa, voitte myös liittyä uuteen projektiin”, Barrie sanoo.

Myös yhdysvaltalaisen ilmailualan tutkimuslaitoksen Teal Groupin johtaja ja hävittäjäasiantuntija Richard Aboulafia arvioi Ylelle, että hankkeet voivat vaikuttaa Suomeen tarjottavien koneiden elinkaareen. Hän viittaa Suomelle Saabin Gripen E -konetta tarjoavan Ruotsin mahdolliseen rooliin Tempest-kehitystyössä.

”Heidän on mietittävä, mitä tapahtuu 2040-luvulla, kun Tempest tulee”, Aboulafia sanoo.

Uusi Suomi kertoi äskettäin tilaajajutussaan HX-hankkeen etenemisestä sekä laajoista neuvotteluista, joita HX-hanke parhaillaan käy hävittäjävalmistajien kanssa. LUE LISÄÄ: Näin Suomen hävittäjäkaupasta neuvotellaan: Tampereen ”bunkkerissa” käy kuhina – Pian kaikki 5 hävittäjää lentävät Suomen talvessa