Seuraavaan hallitukseen pyrkivien puolueiden on tuettava hävittäjäkauppaa, linjaavat eduskunnan puolustusvaliokuntaa johtava kokoomuksen Ilkka Kanerva ja ulkoasiainvaliokuntaa johtava keskustan Matti Vanhanen Yleisradion artikkelissa.

Suomen noin 7–10 miljardin hävittäjähankinnasta päätetään seuraavan hallituksen kaudella. Hankinnan hyväksymisen täytyy Kanervan ja Vanhasen mukaan olla ehto hallitukseen pääsylle.

”Hävittäjistä tulee yksi hallituksen kynnyskysymyksistä. Hallituksen muodostaja tekisi virheen, jos ei ottaisi puolueilta kuittausta hävittäjistä”, Matti Vanhanen sanoo Ylelle.

”On hallituskysymys, että tukee hävittäjähanketta”, tukee Kanerva.

Mikään puolue ei kyseenalaista Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamisen tarvetta. Eduskuntapuolueissa on kuitenkin niitä, jotka kysyvät, täytyykö koneita olla samat 64 kappaletta kuin Horneteja nykyisin. Puolustusvoimien arvion mukaan uusia koneita hankittaisiin sama määrä.

”Uusitaan puolet, taloustilanteesta riippuen hankitaan lisää. Miksi muusta säästetään, mutta ei hävittäjähankinnoista”, sanoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko ja ex-presidenttiehdokas Merja Kyllönen Ylelle.

Hän korostaa, että Puolustusvoimien asiantuntijat antavat arvion parhaasta ratkaisusta sotilaallisesti.

”Poliitikon rooli on arvopohdinta, hankinnan suhde taloustilanteeseen.”

Keskustan Vanhanen haluaa korostaa kansalaisille, että hävittäjät ostetaan velaksi. Tämä koskee hankintahintaa, sillä hävittäjien ylläpito ja käyttö on määrä maksaa puolustusbudjetista.

”Se on velkarahaa, jolla hävittäjät ostetaan. Siitä on syytä olla kansalaisten suuntaan avoin”, Vanhanen sanoo.

Lue lisää aiheesta: Suomen hävittäjäkaupan ratkaiseva tekijä? – Yksi kone saa hehkutusta uutuuskirjassa