Yle Uutisten mukaan kiistellyn aromivahventeen natriumglutamaatin käytön lopettaminen kouluruoassa on johtanut runsaaseen suolan käytöön Pietarsaaren seudulla.

Terveysvalvonnan tarkastuksissa 31 ruokanäytteestä miltei puolet paljastui voimakassuolaiseksi. Ruoka luokitellaan voimakassuolaiseksi, jos suolapitoisuus on yli 0,9 prosenttia. Neljän kunnan näytteissä korkein suolapitoisuus oli 1,7 prosenttia.

Pietarsaaren ruokapalvelupäällikkö Liisa Kniivilä arvioi Ylelle, että juuri natriumglutamaatin käytön lopettaminen on johtanut suolan lisäämiseen, sillä ruokailijat valittivat aromikiellon jälkeen ruoan mauttomuutta.

Elintarviturvallisuusvirasto Evira pitää suolaisuutta pahempana kuin aromivahventeen käyttöä.

- Kyllä tässä mennään ojasta allikkoon, jos suolan vähentämiseksi tehty työ valuu hukkaan. Meidän mielestä aromivahventeessa ei ole mitään terveysriskiä, sanoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen Ylelle.

Viime elokuussa kerrottiin, että useat kunnat rajoittavat aromivahventeen käyttöä kouluruoassa. Syynä on ollut se, että lisäaine aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä, joka voi oireilla esimerkiksi päänsärkyinä tai vatsakipuina.