Useat kokoomuslähteet kertovat Ylelle, että puoluetoimistolla on ollut vakavia työilmapiiriongelmia. Yle on saanut käsiinsä kirjeen, jossa puolueen ex- työntekijä syyttää puoluesihteeriä ja hallintopäällikköä nöyryyttämisestä ja sovinismista. Puheenjohtaja Orpo myöntää työilmapiiriongelmat Ylelle.

Orpon mukaan niihin on jo puututtu.

– Meillä kieltämättä oli haasteita syksyllä henkilöstön kanssa, mutta kun niistä itse kuulin, saman tien tartuttiin asiaan, Orpo sanoo Ylelle.

Nimettöminä pysyttelevät puolueen aktiivilähteet kertovat Ylelle, että ongelmat ovat liittyneet etenkin puoluesihteeri Janne Pesoseen ja hallintopäällikkö Timo Eloon. Joulukuussa 2016 kokoomuksen entinen työntekijä lähetti puoluehallitukselle kirjeen asiasta.

–Puoluesihteerin ja hallintopäällikön taholta esimerkiksi sovinistinen ’vitsailu’, alaisten julkinen nöyryyttäminen, työpaikan menettämisellä ’vitsailu’ ja alaisten kääntäminen tarkoituksella toisiaan vastaan ovat olleet arkipäivää, kirjeessä sanotaan Ylen mukaan.

Ylen mukaan ongelmat alkoivat Taru Tujusen jätettyä puoluestihteerin tehtävät elokuussa 2014. Kokoomuslähteen mukaan Tujunen ”piti äijät kurissa”. Seuraaja Minna Arve toimi puoluesihteerinä vain lokakuusta 2014 helmikuuhun 2016 asti, kun hän siirtyi Turun kauppakamarin toimitusjohtajaksi.

Timo Elo kertoo Ylelle, että väitteitä on selvitetty, mutta ongelmia ei ole havaittu. Kieltävä vastaus tuli myös kysymykseen vitsailusta työpaikan menettämisellä, pelolla johtamisesta ja nöyryyttämisestä sekä sovinistisesta kielenkäytöstä.

–Meillä on ihan normaali työyhteisö, jossa on ehkä vähän rapsakampi meininki monessa mielessä, ja kielenkäyttö voi olla välillä kovaa. Epäasiallista kohtelua ei kuitenkaan ole kehenkään päin, Elo kommentoi Ylelle.

Puoluesihteeri Janne Pesonenkaan ei myönnä sovinistista vitsailua.

– Huonosti tunnistan tuon tyyppistä toimintaa puoluetoimistolla. Tietysti olen itse paljon maakunnissa, en ole paikalla koko aikaa. Aikalailla vähän tuon tyyppistä on ollut, jos ollenkaan. Jos on ollut, niin välittömästi on pyritty puuttumaan. En kyllä suostu myöntämään, että tuo olisi jotenkin tyypillistä meidän puoluetoimistolla, Pesonen kommentoi Ylelle.

Epäilyt työilmapiiriongelmista heräsivät loppuvuodesta, kun ohjelmapäällikkö Anna Munsterhjelmin vihjaili Instagram-päivityksessään jääneensä sairauslomalle työyhteisöongelmien takia. Hän ei suostunut tuolloin kommentoimaan asiaa.