Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren gradussa on selvästi enemmän plagiointia kuin Jyväskylän yliopiston selvityksestä kävi ilmi, kertoo gradua läpi käynyt Yleisradio.

Huhtasaaren graduun liittyvät epäilyt nostettiin esiin tämän ollessa presidenttiehdokkaana. Jyväskylän yliopisto antoi epäilyistä oman selvityksensä, jonka mukaan gradussa on plagiointia, mutta hyvän tieteellisen käytännön loukkaus ei ole luonteeltaan vakavaa sorttia. Lue tarkemmin: Jyväskylän yliopisto teki päätöksen Laura Huhtasaaren gradusta – Yle: Plagiointia, mutta vain vähän

Huhtasaari oli kopioinut graduunsa tekstikappaleita aikaisemmin julkaistuista opinnäytetöistä. Yliopiston selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta.

Yle kuitenkin kertoo, että peräti 30 prosenttia Huhtasaaren koko gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä – Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta gradusta Kohti monikulttuurista koulua. Huhtasaari on kopioinut Simpasen työstä tekstiä suoraan sekä hieman muuttaen. Simpasen työtä ei ole listattu Huhtasaaren gradun lähdeluettelossa.

Professorit Marita Mäkinen ja Veli-Matti Värri ovat käyneet Huhtasaaren gradun ja uudet plagiointiepäilyt läpi Ylen toimittajan kanssa. Heidän arvionsa yhteydestä Simpasen työhön on rankka.

– Plagiointia Huhtasaaren gradussa ei voi mitenkään kiistää. Sen havaitsee jokainen tieteellistä kirjoittamista harrastanut, professorit sanovat.

Heidän mukaansa erityisen kiusallista on se, että myös Huhtasaaren tutkimustuloksiin on kopioitu tekstiä mainitusta julkaisusta.

– Tällainen toiminta vaikuttaa jopa tulosten anastamiselta, he toteavat kirjallisessa lausunnossaan Ylelle.

Professori Värri on tutkimuseettisen neuvottelukunnan jäsen.

Ylen mukaan Laura Huhtasaari ei kommentoi asiaa muuten kuin toteamalla, että yliopisto on tutkinut ja ratkaissut asian.

Lue lisää:

Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Talousprofessori Virén Huhtasaaren gradusta: ”Samanlaisia viittauksia löytyy tuhansista opinnäytetöistä”