Yleisradion Kioski-ohjelma on tehnyt laajan juttupaketin verkossa toimivista niin sanotuista trolleista. Erityisesti siinä keskitytään Venäjän johdon agendaa myös Suomessa levittäviin verkkokirjoittajiin.

Yle on niputtanut myös Venäjän johdon näkemyksiä myötäilevät sivustot. Sen listalle ovat päätyneet venäläisen Sputnik Newsin lisäksi suomalaisista sivustoista Verkkomedia, Finnbay ja mvlehti.net.

Ukrainan sodan aikana aktivoituneet Venäjä-myönteiset verkkokirjoittajat haluavat vaikuttaa kansalaismielipiteeseen. Tämän lisäksi kirjoittajat ovat pyrkineet vaikuttamaan Suomen valtiojohtoon ja muihin julkisuuden henkilöihin.

Toiminnan uskotaan olevan organisoitua, missä yhteydessä on viitattu muun muassa Pietarissa toimivaan ”trollitehtaaseen.” Siitä kertoi Suomessa Uusi Suomi jo kesäkuussa 2014.

Yle luettelee pitkän listan palveluista, joissa kansalaismielipiteisiin pyritään vaikuttamaan. Facebookin ja Twitterin lisäksi listalta löytyvät muun muassa Guardian, Helsingin Sanomat, MTV, Kauppalehti ja Uusi Suomi.

Erityisesti viitataan anonyymeihin keskusteluihin, joissa valenimimerkit kirjoittelevat vääristeleviä viestejä. Uuden Suomen palvelussa ei nimimerkkikirjoittelua suosita toisin kuin useimmilla suomalaissivustoilla.