Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) olisi valmis luopumaan valtion enemmistöosuudesta lentoyhtiö Finnairissa, kertoo Yle.

Valtion enemmistöosuus on Hautalan mukaan toissijainen asia, kunhan suorat lentoyhteydet Suomesta Eurooppaan pystytään turvaamaan.

–Minusta on valmistauduttava myös siihen, että siitä voidaan luopua, jos pystytään turvaamaan suomalaisille suorat lentoyhteydet Eurooppaan, Hautala sanoo Ylelle.

Finnair ilmoitti tänään hakevansa kumppaneita yhteisyritykseen, jonka avulla se pystyisi "kustannustehokkaasti" turvaamaan Euroopan-liikenteensä ja laajentamaan toimintaansa Pohjoismaissa.

–Laajentuminen edellyttää kilpailukykyisempää liiketoimintamallia lyhyen matkan liikenteeseemme, ja juuri siihen mahdollinen kumppanuus tähtää, Finnair kertoi.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen kiisti Ylen haastattelussa, että Finnair olisi luopumassa Euroopan lähiliikenteestä kokonaan. Ministeri Hautalan mukaan valtion enemmmistöosuudesta luopuminen voisi luoda tilanteen, jossa Finnair pystyisi parantamaan kannattavuuttaan.

–Luulen että nämä ratkaisut tulee aika piankin eteen sen takia, että tälläisten kumppanien hakeminen yhtiölle on aikaa vievää, sanoi Hautala.

Enemmistöosuudesta luopumiseen tarvitaan eduskunnan päätös.