Uutisointi sikainfluenssan aiheuttamista kuolemista on ollut turhan pelottavaa, katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynek vastasi Ylen livekyselyssä lukijanimimerkki ”Mummun” kysymykseen. Mummun mukaan uutisointi sikainfluenssasta on ollut tosi pelottavaa.

–Kuinka monta ihmistä yleensäkin kuolee flunssan aiheuttamiin jälkitauteihin vuodessa? Mummu kyseli.

Ylilääkäri Nohynek kertoi olevansa samaa mieltä uutisoinnin antamasta pelottavasta vaikutelmasta. Ainakin kuusi ihmistä on tuoreimpien uutistietojen mukaan kuollut Suomessa tänä talvena sairastuttuaan influenssaan, ja THL on kehottanut suomalaisia hankkimaan influenssarokotteen.

–Joka vuosi kuitenkin ihmisiä kuolee influenssaan tai sen aiheuttamiin jälkiseuraamuksiin. Jokavuotinen talvinen ”ylikuolleisuus” on todennäköisesti juuri tätä. Yleensä influenssaan kuolleet ovat olleet jo valmiiksi jonkun toisen taudin haurastuttamia, Nohynek kirjoittaa vastauksessaan.

Tämän vuoden tauti vaikuttaa hänen mukaansa kuitenkin hieman ärhäkämmältä kuin yleensä.

–Tänä vuonna poikkeus on ollut se, että täysin terveitä on kuollut influenssaan, esimerkiksi Kuopiossa vuodenvaihteessa 30-vuotias perusterve mies. Se muistuttaa että virus on arvaamaton, Nohynek kertoo.