Suomalaiset ekonomistit uskovat lainakorkojen pysyvän matalina vielä pitkään, kertoo Yle. Arvioiden mukaan Euroopan keskuspankki nostaisi ohjauskorkoaan aikaisintaan vuoden kuluttua, sillä Euroopan talouden koheneminen on hidasta.

Vuoden euribor on nyt puolitoista prosenttia. Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat sen nousevan ensi vuoden loppuun mennessä 2,1 prosenttiin.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtisen ennusteen mukaan korko ei nousisi juuri lainkaan puolessa vuodessa eikä oikeastaan vielä vuodenkaan päästä. Tämä johtuu siitä, että tutkimuskeskus näkee Euroopan talouden hyvin synkkänä.

– Kun maailmantalouden kriisiytyminen näkyy myös Euroopassa, niin EKP:llä ei ole mahdollisuutta nostaa korkoa vaan sen pitää pitää rahapolitiikka erittäin elvyttävänä. Arvioimme, että EKP:n koronnosto ajoittuu vasta vuoden 2012 alkuun, Lahtinen sanoo.

Muista haastatelluista Handelsbanken ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus uskovat korkojen nousun alkavan viimeistään vuoden päästä. Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista talouden asiantuntijoista kuitenkin odotti EKP:n koronnostojen alkavan aikaisintaan loppuvuonna 2011.