Oikeuskansleri tutkii sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) että ulkoministeriön toimet al-Holin leiriläisten siirtoa koskevassa jupakassa, kertoo Yle Uutiset.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoi Ylelle, että kanteluissa ja julkisuudessa on esitetty voimakkaita väitteitä mahdollisesta lainvastaisesta menettelystä.

”Tässä on syytä, että tämä selvitetään”, Pöysti sanoo.

Poliisille on tehty ainakin yksi tutkintapyyntö, joka koskee Haaviston toimia. Oikeuskansleri kuitenkin tutkii asian, sillä poliisi ei ole toimivaltainen viranomainen ministeriä koskevissa asioissa.

Helsingin Sanomat puolestaan kertoo, että ulkoministeriön alivaltiosihteerin mukaan Haavisto on toiminut lain mukaan.

Alivaltiosihteeri Pekka Puustisen mukaan kiistan taustalla on ministerin ja joidenkin virkamiesten ”vakava näkemysero” siitä, miten Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia voidaan auttaa, ilmenee HS:n näkemästä ulkoministeriön sisäisestä tiedotteesta.

Haavisto joutui kohun keskelle, kun Ilta-Sanomat uutisoi hänen yrittäneen painostaa virkamiestä tuomaan al-Holin leirillä olevat Isis-perheiden suomalaislapset Suomeen niin sanotulla konsulikyydillä. Haavisto on kiistänyt syytökset ja eduskunnan ulkoasianvaliokunta hyväksynyt hänen selvityksensä asiasta. Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet olivat hyväksymistä vastaan.

Perussuomalaiset on tiedottanut olevansa valmiudessa jättämään välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa uudelleen muodostettavan hallituksen ulkoministerinä. Toinen oppositiopuolue kokoomus puolestaan on jättänyt kirjallisen kysymyksen Haaviston toiminnasta ja hallituksen suhtautumisesta al-Holin leirin suomalaisiin.

Vihreät kertoi tänään lähtevänsä Sanna Marinin (sd) hallitukseen, joka muodostetaan noudattamaan eronneen Antti Rinteen hallituksen ohjelmaa. Vihreät ei esitä muutoksia ministerinsalkkuihin eli Haavisto jatkaa ulkoministerinä.

LUE MYÖS: