Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Ylellä, että olisi valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiöitä reippaasti. Sipilä sanoo, että kiintiötä voisi nostaa väliaikaisesti jopa 2000 pakolaiseen.

Sipilä kommentoi asiaa Ylen Haloo Eurooppa -podcast-sarjan haastattelussa. Sipilän mielestä Suomen kannattaisi toimia taakanjaossa kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta. EU-maat sopivat pari vuotta sitten 160 000 pakolaisen taakanjaosta, josta Suomi on hoitanut osuutensa. Moni muu maa on laistanut velvollisuudestaan, ja määräaika päättyy syyskuun lopulla.

– Olisin itse valmis nostamaan Suomen kiintiön väliaikaisesti jopa 2 000 pakolaiseen, Sipilä sanoo Ylelle.

Sipilä haluaa, että korotetuista kiintiöistä päätetään EU-tasolla ja aikoo viedä asiaa aktiivisesti eteenpäin. Käännytyspolitiikka ja suhtautuminen turvapaikanhakijoihin jakavat Ylen mukaan pahasti Suomen hallitusta.

Lue myös: Juha Sipilän pakolaisaloite torpattiin heti – Terho: Turvapaikkakäsittelyt ensin ulos EU:sta

Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 750, mutta vuosina 2013–2014 se oli 1050. Sisäministeriö esitti budjettiriihessä kiintiön nostamista 1050:een, mutta asiasta ei löytynyt sopua. Pakolaiskiintiön nostosta odotettiin päätöstä jo kevään puoliväliriihestä. Sittemmin hallituksen riveistä siniset on ilmoittanut, ettei näe perusteita kiintiön nostamiselle.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on perustellut kiintiön nostamista muun muassa sillä, että näin autettaisiin kaikkein suurimmassa hädässä olevia. Kiintiöpakolaiset tulevat Suomeen eri järjestelmän kautta kuin turvapaikanhakijat. Järjestelmässä sijoitetaan suoraan ulkomailta YK:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä, jotka Suomi valitsee YK:n ehdotuksesta.