Tuottaja Riikka Takila Yleisradiosta korostaa Uuden Suomen haastattelussa, että toissa päivänä alkanut nuortensarja Heroes of the Baltic Sea ei ole dokumentti eikä opetusohjelma.

Eilen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto kritisoi sarjan aloitusjaksoa kovin sanoin historiallisista virheistä sekä siitä, miten sarjan nykyaikaan sijoittuvissa osissa suhtaudutaan arkeologiaan. Sarjassa neljä nuorta tutkii nykyajassa 1400-luvulla sattuneen laivaturman vaiheita. Lue lisää: Arkeologi ällistyi Ylen uudesta tv-sarjasta: Täynnä virheitä, ”rikotaan Suomen lakia”

– Sarja on hyvin fiktiivinen. Se ei ole historiadokumentti. Se on todellisuuspakoa näille neljälle nuorelle, ikään kuin seikkailupeli tai -elokuva, Takila sanoo.

– Ei Indiana Joneskaan mikään opetusohjelma ole, Takila hymähtää.

Hänen mukaansa pelimäisyydestä johtuu myös se, että sarjassa nuoret käsittelevät vanhoja esineitä riuskoin ottein. Takila uskoo, että myös sarjaa katsovat nuoret ymmärtävät, ettei todellisuudessa näin voisi tehdä. Hän myös huomauttaa, että ”arkeologinen kaivaus”, jota nuoret sarjassa kaivavat, ei todellisuudessa ole oikea kaivauspaikka.

Arkeologi Aalto otti blogissaan esiin myös yksityiskohtia, joissa olisi hänen mielestään pitänyt olla tarkempi.

– Aseeksi näyttää kelpaavan 1500-luvulla kehitetty rapier-miekka, horisonttia kelpaa tiirailla vuonna 1608 ensi kertaa mainitulla kaukoputkella ja laivaa tietenkin ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla, hän listasi esimerkkejä.

Takila vastaa:

– Nämä yksityiskohdat, kaukoputket ynnä muut, ne ovat tietoisia valintoja. Joskus draamassa täytyy vähän oikoa, että saadaan tarina hienosti kerrottua, hän toteaa.

Hänen mukaansa nämä eivät varsinaisesti ole virheitä samalla tavalla kuin esimerkiksi se, että henkilön paidan väri vaihtuu kesken kohtauksen.

Takila huomauttaa, että esimerkiksi sarjan kuvauspaikat on mietitty hartaasti ja sarjaan saatiin kuukausien työn seurauksena myös aito replika keskiaikaisesta koggi-tyyppisestä aluksesta. Matkaopas keskiajan Suomeen -teos, jonka toisena kirjoittaja Ilari Aalto on, on Takilan mukaan kuulunut sarjan tekijöiden lukemistoon.

Takila toivoo, että historian tuntijat arvostaisivat sitä, että Itämeren monille tuntematonta historiaa tuodaan nuorten tietoisuuteen.

– Moni ei tiedä, että Itämerellä on ollut merirosvoja. Toivomme, että sarja innostaa nuoria tutkimaan aihetta itse enemmän, Takila sanoo.