Tallennusvälineistä maksettavaa hyvitysmaksua suunnitellaan laajennettavaksi myös tallennustilaa tarjoaviin nettipalveluihin, kertoo Ylen uutiset.

Ylen uutisoi tänään saaneensa käsiin keskeneräisen version hyvitysmaksun uudistuksesta. Versiossa hyvitysmaksu ulotettaisiin digiboksien, levykkeiden ja ulkoisten kovalevyjen lisäksi myös kännyköihin, ja internetin tallennuspalveluihin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi musiikki- ja televisiopalveluiden kovalevytilan tilaajille lisälaskua, joka tilitettäisiin tekijänoikeusjärjestöille. Kasettimaksu osuisi myös suojaamattomiin tallennuspalveluihin. Tällaisia ovat esimerkiksi Dropbox, Microsoftin Skydrive ja Googlen Drive.

Uusi Suomi ei ole saanut versiota luettavakseen, joten epävarmaa on, miten kasettimaksu käytännössä toimisi tallennuspalveluissa. Ylen tulkinnan mukaan maksu koskisi suojaamattomia palveluita, eli tallennustilaa, johon kuka tahansa pääsee käsiksi esimerkiksi selaimella.

Miten tämä ulottuisi ihmisten ja yritysten ylläpitämille verkkopalvelimille tai niin kutsutuille webhotelleille, on myöskin epäselvää.

Kasettimaksun laajennus matkapuhelimiin ja tietokoneiden kovalevyihin kaatui viime vuonna.