Presidentti Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä lailla. Hän otti asiaan kantaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Natsitunnukset nousivat puheenaiheeksi itsenäisyyspäivänä, kun poliisi takavarikoi kansallissosialistien kulkueelta hakaristilippuja.

”Yksinkertaisesti tuntui pahalta. Jos ihmiset eivät tunne historiaa, se on aina vaarallista. Historia kertoo, miten tietystä menettelytavasta on tullut tulosta. En usko, että saksalaisetkaan kuvittelivat, mihin 1930-luku voisi päätyä. Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”, Tarja Halonen kommentoi Ykkösaamussa tunteitaan hakaristilippujen näkemisestä Helsingissä.

Perjantaina muutama kansanedustaja vaati, että natsien tunnusten esittäminen julkisesti kiellettäisiin. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) muistutti Iltalehden haastattelussa, ettei ehdotus hakaristien julkisen esittämisen kieltämisestä lailla ole täysin uusi. Oikeus- ja sisäministeriön työryhmä on jo selvittänyt kiellettyjen ääriliikkeiden tunnusten kieltämistä.

”Hakaristit pitää pystyä takavarikoimaan, jos niitä mielenosoitustarkoituksessa käytetään. Nyt katsotaan, onnistuuko se jo nykylainsäädännön pohjalta vai tarvitaanko jotain uutta”, Mykkänen sanoi.

Ministerin mukaan yksittäisten kiellettyjen symboleiden ja merkkien määritteleminen lakiin olisi kuitenkin haastava tie, eikä hän ole varma, olisiko se hyödyllistä.

Tarja Halonen toteaa, että Suomi olisi eurooppalaisessa valtavirrassa, jos ottaisi tiukemman kannan natsitunnuksiin.

”Olen keltaisilla valoilla siinä, että voisi katsoa, auttaisiko se asioiden selvittämiseen. Toisaalta eihän kiellot auta: arvot pitää sisäistää, sillä lainsäädännöllä ei voida kovin voimakkaasti ohjata ihmisiä hyvään.”

Lue myös:

Kirjailija Juha Itkosen mitta täyttyi natsimarssista: ”Haluan siniristilippuni ja leijonavaakunani takaisin”

Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

Tutkijat löysivät kääntöpuolen natsimarssista – ”Sananvapaus ja sen rajat toimivat”

Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”