Turkin armeijaa lähellä oleva rahasto osti keväällä yhden Suomen merkittävimmistä puolustustarvikkeiden vientiyrityksistä, kertoo Yle.

Kyseessä on raahelainen suojausterästä valmistava perheyhtiö Miilux, josta turkkilainen eläkerahasto OYAK osti 70 prosentin omistusosuuden.

Suojausterästä on Turkissa käytetty lähinnä panssariajoneuvojen vahvistamiseen.

”Sitä voidaan lyödä linja-auton kylkeen, ambulanssin kylkeen tai miehistönkuljetusajoneuvon kylkeen. Se suojaa, että luoti ei mene läpi. Sitä ei voida käyttää aseisiin tai ammuksiin”, kertoo Miiluxin toimitusjohtajana kaupan jälkeenkin jatkava Pekka Miilukangas Ylelle.

Yhtiö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. 2018 se teki 45 miljoonan euron liikevaihdolla 8,27 miljoonaa euroa voittoa. OYAK nimitti kaupan myötä Miiluxin hallitukseen uuden puheenjohtajan ja kaksi muuta jäsentä.

OYAK on Turkin suurin eläkerahasto, joka perustettiin 1960-luvulla pian sotilasvallankaappauksen jälkeen. Rahastoa johtaa entinen Turkin armeijan kenraali, ja jäseniä ovat Turkin armeijan upseerit, aliupseerit ja virkamiehet. Brittilehti The Guardianin mukaan maan puolustusministeri Hulusi Akar osallistui OYAK:in edelliseen vuosikokoukseen, mikä viittaa rahastolla olevan tiiviit suhteet maan yksinvaltaiseen hallintoon.

Miilukankaan mukaan hänen yhtiönsä osaaminen suojausteräksessä ja OYAKin armeijatausta eivät liity toisiinsa, vaikka "joku voisi niin ajatella".

Toimitusjohtaja. Pekka Miilukangas kuvattuna lokakuussa 2017.Kuva: Vesa Joensuu

Yrityskaupan jälkeen Miilux on rakentanut Turkin Manisaan uuden tuotantolaitokseen, joka tulee uuden tytäryhtiön Miilux Turkeyn omistukseen.

”Miilux selvitti aiemmin tuotannon aloittamista Turkissa. Sitten törmäsimme OYAKiin, joka teki vastaavanlaista selvitystä. Totesimme, että on viisaampi lyödä hynttyyt yhteen”, Miilukangas sanoo.

Kaupan hyväksyi silloinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Suomi on linjannut, ettei uusia asevientilupia Turkkiin myönnetä. Lisäksi puolustusministeriö selvittää jo aiemmin myönnettyjen lupien jäädyttämistä.

Pekka Miilukankaan mielestä hallituksen linjaus uusien lupien suhteen on täysin oikea.

”Tämä on vaikea asia. Mehän tehdään Suomessa sotateollisuuteen koko ajan kampetta ja toivotaan, että niitä ei ikinä tarvitsisi käyttää sotaan”, Miilukangas sanoo Ylelle.

Suojausteräksen lisäksi Miilux valmistaa myös muita terästuotteita.

Miilukangas-konsernille myönnettiin aiemmin tänä vuonna Arvoseminaarin Etiikkapalkinto pitkäjänteisestä eettisen arvomaailman edistämisestä ja konkreettisista tuloksista.