Helsinkiläisessä hoivakodissa on paljastunut kymmenen koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Helsingin kaupungin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä Kontulan seniorikeskuksen ensimmäinen tartunta on peräisin. Ylen tietojen mukaan jo ennen ensimmäistä kuolemaa moni asia on mennyt pieleen.

”Tilanne on ollut paikoin kaoottinen ja koronan leviämiseen on reagoitu liian myöhään”, Ylen lähteet sanovat.

Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi korostaa, että hyvä hoito ja turvalliset työolosuhteet turvataan kaikissa tilanteissa niin hyvin, kuin mahdollista.

”Selvitämme perin pohjin uutisessa esiin nostetut asiat Kontulan seniorikeskuksen kanssa”, hän lupaa Twitterissä.

Helsingin kaupunki julkaisee hoivakotien koronakuolematilastoja kaksi kertaa viikossa. Tuorein luku on torstailta ja silloin iäkkäiden hoivakodeissa koronavirukseen liittyviä kuolemia oli 60.

Helsingin Sanomien mukaan kolmesta Helsingin hoivakodista tehty kantelut aluehallintovirastoon.

Aluehallintovirasto ja Valvira korostivat tiedotteessaan viikolla, että hoivakotien omavalvonta keskeistä myös koronaepidemian aikana, mutta viranomaiset selvittävät mahdolliset laiminlyönnit.

”Hoivakotien asukkaat ovat riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, joille virus on erityisen vaarallinen. Se, että hoivakodissa on koronaviruksen aiheuttamia kuolemia, ei välttämättä tarkoita, että viranomaisten ohjeistuksia olisi jätetty noudattamatta tai toiminnassa olisi ollut muita laiminlyöntejä”, tiedotteessa sanotaan.