Yle kiistää sitä kohtaan esitetyt sensuurisyytökset.

Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi julkaisi maanantaina Facebookissa kirjoituksen saatesanoilla ”kolumni, jota Yleisradio ei halunnut julkaista”. Perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutiset laati ulostulon jälkeen uutisen otsikolla ”Yle sensuroi hallituskriittisen blogin”.

Saarikivi moitti kolumnissaan Sanna Marinin (sd) hallitusta epämääräisestä tiedottamisesta sekä määräyksen ja suosituksen välisen rajan hämärtämisestä epäselvillä sanavalinnoilla.

Suomen Uutiset kertoo jutussa Saarikiven tarkentavan kommenttiketjussa, ettei kyseessä ole varsinainen sensuurisyytös.

”Kirjoitin kolumnin, sanoivat, että ei sovi heidän julkaisuaikatauluunsa ja teemoihinsa nyt, kun on kuulemma ollut / tulossa samasta aiheesta. Toki hieman ihmettelin, kun sanottiin, että teksti ei jonkin ajan kuluttua kuulemma olisi enää ajankohtainen. Minusta voisi vaikka ollakin”, Saarikivi totesi Suomen Uutisten mukaan.

Saarikivi kuitenkin hämmästelee kommenteissaan Suomen Uutisten harhaanjohtavaa otsikkoa ja toteaa, ettei syytä Yleä sensuurista, joka on ”aivan eri asia”.

Näin vastaa Yle

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa Suomen Uutisille. Hänen mukaansa kyseinen uutinen sisälsi useita vakavia asiavirheitä. Yle huomauttaa, että kolumneja ja blogeja tuotetaan tiettyjen resurssien ja aikataulujen puitteissa, eikä jokaista aikataulujen ulkopuolelta tarjottua tekstiä voida ostaa ja julkaista.

"Yle ei sensuroi. Toisin kuin Suomen Uutiset väittää, Yle ei ole koskaan edes ostanut kyseistä kolumnia. Saamme päivittäin lukuisia juttutarjouksia. Se, että kaikkia tarjottuja juttuja ei osteta, ei ole sensuuria, vaan osa kaikkien toimitusten normaalia arkea”, Yle kirjoittaa vastauksessaan.

Suomen Uutisten esiin nostamassa tapauksessa tarjottua kolumnia ei Ylen mukaan ostettu, sillä kolumnisti oli käsitellyt samaa aihetta eli hallituksen epäselvää tiedottamista jo aikaisemmin Ylen Aamussa.

Lisäksi samaan aihepiiriin liittyen oli jo viikon sisällä julkaistu kaksi muuta mielipiteellistä tekstiä: Pekka Juntin kolumni Suomen ja Ruotsin rajaan liittyvien rajoitusten epäselvyyksistä sekä hallituksen epäselvää tiedottamista analysoiva Robert Sundmanin blogi.

”Mielipiteellisen aineiston tarkoitus on tarjota yleisöllemme uusia näkökulmia, mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin elämän osa-alueisiin liittyen. Tähän pyrimme vastuullisena mediana myös jatkossa”, Jokinen toteaa Ylen vastauksessa.

Suomen Uutiset ei ole Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsen, eikä siis ole sitoutunut Journalistin ohjeisiin.