Yleinen harhaluulo siitä, että opintolainaa aletaan maksaa vasta valmistumisen jälkeen, ei pidä aina paikkansa. Monelle opiskelijalle voi tulla yllätyksenä, että pankki voi lyhentää opintolainaa suoraan opiskelijan tililtä, vaikka hän ei olisi vielä valmistunut.

On tavanomainen käytäntö, että pankit laskevat opintojen päättyvän, kun Kela lakkaa maksamasta opintotukea opiskelijalle, kertoo OP-Pohjolan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava asiantuntijapäällikkö Jussi Mäkelä.

OP-Pohjola alkaa periä opintolainaa ja sen korkoa velallisen tililtä kaksi vuotta sen jälkeen, kun opintotuen maksaminen on päättynyt. Tämä perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen.

–Toki tämä on sellainen asia, että opiskelijan opinnot ovat voineet valmistumisen sijaan myös venyä tai keskeytyä, Mäkelä kommentoi Uudelle Suomelle.

Esimerkiksi yliopistoissa on tavallista, että opintoajat ovat niin pitkiä, ettei Kelan opintotuki riitä koko opiskeluajalle.

–Jos tulee yllätyksiä, pystyy pankin kanssa sopimaan uudesta maksuohjelmasta. Valtio on antanut opintolainoille 30 vuoden takaukset. Se antaa pankeille ihan hyvät mahdollisuudet keskustella asiasta, hän toteaa.

Kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki korostaa, että lainasopimuksessa pitää sopia, milloin lainaa aletaan maksaa takaisin.

–Koskaan se ei saa tulle lainan ottajalle yllätyksenä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Hän korostaa, että lainan ottajan pitää ottaa selvää lainansa ehdoista, mutta myös pankilla on velvollisuus tehdä ehdot selväksi.

–Ensin pitää arvioida, onko lainan maksusta sovittu vai ei, ja onko tarpeeksi selkeällä tavalla sovittu. Onko se sovittu niin, että opiskelija ei ymmärrä asiaa? Hakamäki pohtii.

Hänen mielestään pankin ei voida velvoittaa soittavan erikseen jokaiselle asiakkaalleen, kun lainaa aletaan periä. Ilmoitus verkkopankissa riittää.

Pankki voi lyhentää opintolainaa jopa kuuden kuukauden lyhennykset kerralla suoraan tililtä, vaikka opinnot olisivat vielä kesken.

–Se on karmeaa, jos niin käy, ja jos silloin turvaudutaan esimerkiksi johonkin pikalainaan, se johtaa vielä hirveämpään tilanteeseen, Hakamäki kommentoi.

Hän kehottaa ottamaan pankkiin yhteyttä, jos lainan takaisinmaksu tuottaa ongelmia.