Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen ei usko, että perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja muiden puolueiden kädenvääntö hallitustyöskentelystä haittaa merkittävästi perussuomalaisten gallupmenestystä.

- Perussuomalaisten suosion takana ovat niin suuret asiat, että sitä eivät hallituskuvioiden nyanssit heilauta, Rahkonen sanoo Uudelle Suomelle.

Vedonlyöntiyhtiö Unibet ennusti tänään, että perussuomalaiset pelaavat itsensä ulos hallituksesta.

Rahkosen mukaan perussuomalaisiin liittyy harhaluuloja: populistipuolue ei Rahkosen mukaan olekaan oikeistolainen.

- Perussuomalaiset ei ole oikeistopopulistinen vaan keskusta-vasemmistolainen puolue. On yleinen harhaluulo, että puolue olisi oikeistolainen, Rahkonen sanoo.

Toinen harhaluulo on Rahkosen mukaan se, että puolueen gallupmenestyksen takana olisivat maahanmuuttokysymykset.

- Maksimissaan 10 prosenttia perussuomalaisten kannattajista on mukana vain maahanmuuton takia. Suuret voimat menestyksen takana ovat globalisaatiokritiikki sekä talouden rakennemuutos ja tyytymättömyys siihen, Rahkonen sanoo.

Rahkosen mukaan perussuomalaisia kannatetaan, koska halutaan muutosta. Perussuomalaisen politiikan sisältö on jopa sivuseikka, koska ihmiset ovat ensisijaisesti kyllästyneet nykymenoon.

Jos olisi nousukausi, perussuomalaisilla ei olisi nykyisen kaltaista suosiota, Rahkonen uskoo. Euroopan velkakriisi siis sataa perussuomalaisten laariin, mutta miksi toinen oppositiopuolue SDP ei onnistu samassa?

Johtuuko se siitä, että SDP on ”vanha” puolue? Osa ihmisistähän luulee SDP:n olevan hallituksessa.

- No se on varmaan juuri niin kuin sanoit. SDP ei edusta ihmisten mielissä muutosta. Lisäksi jotkut eivät halua äänestää sosialistipuoluetta. Perussuomalaiset on ei-sosialistinen työväenpuolue, Rahkonen tiivistää.

Hiljattain puhjenneessa hallituskiistassa kärjistyivät Rahkosen mielestä pinnan alla kuplineet tunteet. Soini suututti muut puolueet pohtimalla, voisiko perussuomalaiset saada hallituksessa erivapauden äänestää EU:n tukipaketteja vastaan. Soini perääntyi kannastaan saatuaan niskaansa täyslaidallisen muilta.

- Jo pitkään pinnan alla muhineet kiistat kärjistyvät ja nousevat nyt esiin, kun vaaleihin on enää niin vähän aikaa, Rahkonen sanoo.

Eduskuntavaalit järjestetään 17.4.2011.

Mokasiko Soini hallituspuheillaan? Vastaa Uuden Suomen kyselyssä.