Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo, ettei hän uskalla enää viedä uusia lakiesityksiä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Suomen Yrittäjien järjestämässä pääministeritentissä sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kysyi Sipilältä, voisiko hallitus vielä tuoda vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen eduskuntaan nyt, kun keskustakin kannattaa sitovaa 0,7:n hoitajamitoitusta.

”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”, Sipilä tokaisi yrittäjäyleisön puhjetessa suureen nauruun ja Marin jäi katsomaan Sipilää sivusta suu auki.

Marin kommentoi Sipilän heittoa tuoreeltaan.

”Suomen yrittäjien paneelissa selvisi, ettei keskusta ole tosissaan riittävän hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta sdp:lle se ei sitä ole. Me olemme tosissamme”, Marin tviittaa. (Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

LUE MYÖS: Näkökulma: Juha Sipilältä karmea möläytys – suora syöttö Sanna Marinin lapaan

Sipilän oma puolue keskusta linjasi vasta eilen torstaina, että hoitajamitoitus on kirjattava lakiin. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on sanonut kannattavansa puolueensa linjausta, mutta on vedonnut ajanpuutteeseen uusien hallituksen esitysten suhteen. LUE LISÄÄ: ”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa

Oppositiopuolueet tenttasivat jo torstaina eduskunnan kyselytunnilta, voisiko hallitus esittää eduskunnalle hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vetosi eduskunnan antamaan takarajaan, joka oli joulukuun 5. päivä.

Aiemmin perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi medialle, että laki kyllä ehdittäisiin valiokunnassa käsitellä. Myös Sanna Marin kysyi ennen tenttiä Twitterissä Kiurun kommentteihin viitaten, voisiko hallitus vielä lisätä hoitajamitoituksen vanhuspalvelulakiin.

LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Eduskunnan sote-valiokunta oli kesällä 2018 riitaisa sote-uudistuksesta.

LUE MYÖS: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?