Kanada kaatoi jääkiekon MM-kisoissa kisaisäntä Slovakian 6-5-lukemin maanantaina. Mark Stone iski voittomaalin ajassa 59.59.

Slovakia oli johtanut 2-0 ja 4-2 ja nousi kolmannessa erässä vielä 5-5 -tasatilanteeseen. Ratkaisu toiseksi viimeisellä sekunnilla oli sitäkin katkerampi.

Hallissa oli jo pelin loppuessa hirmuinen vihellyskonsertti, eikä siinä vielä mitään, mutta vihellyskonsertti yltyi entisestään siinä vaiheessa, kun Kanadan kansallishymni O Canada lähti soimaan voittajan kunniaksi. Kanadan maalin jälkeen slovakialaiskannattajat heittivät jäälle myös pulloja, kolikoita ja roskia.

Mailansa ratkaisumaalin jälkeen säpäleiksi lyönyt Slovakian nuori puolustaja Martin Fehervary paheksui yleisön käytöstä pelin jälkeen. Fehervary sanoi ymmärtävänsä tuohtumuksen, mutta pullojen ja roskien heittelyä hän ei hyväksy.

Slovakiassa innostus MM-kisoja kohtaan on ollut valtava. Kisojen katsojamäärät ovat ylittäneet järjestäjien odotukset.

Kosicessa ovat kiinnostaneet muidenkin joukkueiden kuin Slovakian ottelut ja Bratislavassa areena on ollut monessa pelissä täynnä. Tshekistä on Bratislavassa paikan päällä tietysti paljon faneja ja paljon on tullut väkeä myös Ruotsista, Venäjältä, Sveitsistä ja Itävallasta.

Slovakiassa jääkiekolla riittää perinteitä. Tshekkoslovakian hajoamisen jälkeen Slovakian maajoukkue nousi 2000-luvulla suurmaiden tasapäiseksi haastajaksi ja voitti MM-kultaa 2002. Lisäksi tilillä ovat MM-hopeat vuosilta 2000 ja 2012 sekä pronssi vuodelta 2003. Vancouverin 2010 olympiakiekon nelostila on sekin kova saavutus.

Slovakian pelaajatuotannon taso kuitenkin romahti 2000-luvulla. Vuoden 2013 MM-kisojen jälkeen Slovakia ei ole yltänyt arvokisojen puolivälierävaiheeseen kertaakaan.

Kotikisoissaan 2019 Slovakialla on jäällä melkein kaikki parhaat pelaajat. Nuoremmat slovakialaispelaajat, kuten Fehervary ja Adam Liska esiintyvät kaukalossa edukseen.

Yhdysvallat Slovakia voitti 4-1. Niukat tappiot Suomelle ja Kanadalle varmasti pännivät yleisöä, koska pelit olisivat olleet voitettavissa. Pitkän tauon jälkeen Slovakialla onkin joukkue, jolla on mahdollista menestyä.

Slovakia kohtaa alkusarjassa vielä Tanskan, Saksan, Britannian ja Ranskan. Nämä ottelut ovat voitettava, jos joukkue mielii puolivälieriin. Viime vuosien surkeiden esitysten jälkeen jatkopaikka olisi Slovakian jääkiekolle jo iso askel eteenpäin.